Vita italienare till nyfångad fisk

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-06-28
 1min

När man nagelfar gröna druvor med rot i den italienska myllan återkommer ofta ett förföriskt personlighetsdrag som tar smaklökarna till citronlundar som ter sig växa upp ur havet och snidas i koncentration. Fräschören och mineralerna eleverar känslan av maritimt liv och därför väcks också suget efter nyfångad fisk så fort näsan doppas i den italienska mångfaldens eviga djup. 

Jag har valt ut tre viner som spänner bågen och skapar magi med allt från grillad makrill till omega-fet lax, trion är också goda törstsläckare som med framgång sippas utan något annat än bar himmel som sällskap.

Skål!


Terravignata Verdicchio di Matelica 121 kr

Pigga droppar vedicchio från Matelica som presterar storartat sett till sin modesta prislapp. Det är liv i struktur och frukt där den sistnämnda kan skryta om en korg full av lime, nätmelon, salviablad och citronzest. Fräscht och satt på jorden för att dricka på uppstuds. Gärna till makrill packad med örter och skivad citron.

Vernaccia di San Gimignano 199 kr

Örter, Vicks Fruity Fresh Lemon, gula päron och mandelblom sveper rent i näsgångarna och avslutar den nasala resan som vidare i munhålan har ett knastertorrt, salt grepp med syror som strålar och frukt som svalkar. Det är ett komprimerat Chianti i formen av gyllene Vernaccia som lamslår munhålan och till slut ebbar ut med en grape-bitter eftersmak. En knaperstekt aborrefilé med grillad citron och primörer tack.

Manincor La Contessa 279 kr

En stilig och välgjord historia från Alto Adige, i näsan vilar mängder av aprikoser, saftiga äpplen, mandariner och ett ständigt närvarande blomsterland. Munkänsla värdig en italiensk gelato med en lätt sälta i finishen vilken adderar X-faktorn av spänning som får vinet att lyfta till en smått orimligt snygg pava druvmust för sitt pris. Fram på nyfångad, helgrillad lax och nypotatis.