BiB – praktiskt, prisvärt och perfekt för många tillfällen!

Vinkompassen

2024-04-12
 4min

Bag-in-Box-viner – en modern och smidig lösning för vinälskare överallt. Praktiska förpackningar är det perfekta valet för både vardag och fest. Sverige är det land i världen där flest boxar säljs. Är det kanske för att vi själva inte är ett traditionellt vinproducerande land? I länder som Spanien och Italien är det ju inte ovanligt att kunna gå och fylla på vin i stora dunkar direkt hos producenten.

Förvisso, det finns något särskilt charmigt med att hälla upp ett glas från en väldigt tung flaska, men när det kommer till vardagsnjutning och spontana samlingar, är det svårt att slå fördelarna med en förpackning som håller sig fräsch även efter flera veckor öppning. Och tro inte att Bag-in-Boxen bara är för dem som prioriterar praktiskt framför kvalitet – tvärtom, många av de bästa vinmakarna världen över väljer att fylla sina finare kreationer även i box. En del producenter har ett och samma vin i både flaska och box beroende på vilken marknad de skickar vinet till. Som exempelvis sydafrikanska KWV.

Tre anledningar att välja Bag-in-Box

  1. Lång hållbarhet: Bag-in-boxens förseglade förpackning skyddar vinet från luft och ljus, vilket förlänger dess hållbarhet efter öppning. Det gör det möjligt att njuta av vinet under längre tid utan att det förlorar sin kvalitet eller fräschör.
  2. Praktisk förvaring: Bag-in-box tar upp minimalt med plats i kylen eller skafferiet jämfört med traditionella glasflaskor. Den enkla och kompakta designen gör det lätt att förvara och hantera, vilket är perfekt för trånga utrymmen eller för dem som reser ofta.
  3. Miljövänlig förpackning: Bag-in-box använder mindre material än traditionella glasflaskor och är enklare att återvinna. Dess lätta vikt minskar också utsläppen vid transport, vilket gör det till ett mer miljövänligt alternativ för vinälskare som är medvetna om sin klimatpåverkan

Fyra tillfällen då Bag-in-Box kan vara ett bättre alternativ än vin i glasflaska

  1. Utomhusaktiviteter: För picknickar, stranddagar eller campingutflykter är bag-in-box det perfekta valet. Den lätta och robusta förpackningen är enkel att transportera och tar mindre plats än flera glasflaskor. Dessutom är det mindre risk för glasbrott, vilket gör det säkrare och mer bekvämt att njuta av vinet utomhus.
  2. Större sammankomster: Vid större tillställningar som fester, middagar eller events kan bag-in-box vara mer praktiskt än att servera vin från glasflaskor. Den stora volymen gör det enkelt att tillgodose många gästers behov utan att behöva öppna flera flaskor. Dessutom minskar risken för att vinet ska ta slut mitt i festen.
  3. Vardagskonsumtion: För vardagligt bruk är bag-in-box ett bekvämt alternativ. Eftersom vinet håller sig fräscht längre efter öppning, kan du njuta av ett glas eller två när du vill utan att behöva oroa dig för att resten av flaskan ska oxidera. Det är också lätt att förvara och hälla upp, vilket gör det till ett smidigt val för vardagsmiddagar.
  4. Resor och utflykter: För kortare eller längre resor är bag-in-box praktiskt och lätt att packa med sig. Den robusta förpackningen skyddar vinet mot skador under transporten, och den lufttäta förseglingen förhindrar läckage. Dessutom kan du enkelt återförsluta påsen efter användning för att bevara vinets kvalitet under hela resan.

Fyra boxar att testa

  1. Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2023, Frankrike: Detta sauvignon blanc från Frankrike är ljust och uppfriskande med aromatiska toner av citrusfrukter och örter. Det passar utmärkt som aperitif eller tillsammans med lättare rätter såsom sallader, skaldjur och grillad kyckling.
  2. Saint Clair Vicar’s Choice Rosé 2022, Nya Zeeland: Denna rosé från Nya Zeeland har en livlig rosa färg och en frisk smak med toner av jordgubbar, hallon och citrusfrukter. Den är perfekt som sällskapsvin eller som ett uppfriskande inslag till lättare sommarrätter såsom sallader, grillad fisk eller asiatiska rätter.
  3. Merino Organic Red Wine 2022, Portugal: Detta röda vin från Portugal av druvorna touriga nacional, alicante bouschet och syrah är fylligt och fruktigt med toner av mörka bär, kryddor och en lätt vaniljton från ekfaten. Det passar utmärkt till grillat kött, pastarätter med tomatsås eller lagrade ostar.
  4. Roodeberg 2022, Sydafrika: Roodeberg är en klassisk blend från Sydafrika med toner av mörka bär, plommon, kryddor och en hint av choklad. Det är ett mångsidigt vin som passar bra till en rad rätter såsom grillat kött, pasta, pizza och smakrika grytor. Det är också utmärkt som sällskapsvin för en trevlig kväll.