Lär dig mer om vin
Vill du lära dig mer om vin? Då har du kommit rätt. Här samlar vi artiklar om allt som rör vin. Här kan du utforska vinregioner från hela världen, lära dig om olika druvsorter, framställning av vin, hur du lagrar ditt vin, bästa serveringstemperatur och mycket mer.
2025-01-17
Vinets dag – varför firar man?
Att fira vinets dag är en tradition som sträcker sig bortom vikingarnas plundringar då vinmakare och vingårdsarbetare började tillbe Saint Vincent som sitt skyddshelgon.
Vinkompassen
2025-01-10
Druvporträtt: Barbera
Den ständigt närvarande syran skänker fräschör till den rustika hyddan som tillsammans med en nedslipad tanninstruktur avkastar ett av vinvärldens mest användbara slutresultat.
Vinkompassen
2024-12-13
Champagnemetoden – vad är det?
Champagnemetoden är namnet på en från-jord-till-bord-process som tillämpas i Champagne vilken enkelt beskrivas som en steg-för-steg av handling och noggrannhet
Vinkompassen
2024-11-28
Sigurd Wongraven – black metal och vin!
-Artist och konstnärsskap går hand i hand när man snackar om hantverket. Erfarenhet kring konstruktion, att bygga och förstå hur man startar med två tomma händer och för avsluta med en färdig, optimerad produkt.
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-11-22
Sauternes – vinet med evigt liv
En december-stil av vin som når sitt crescendo vid lucia men håller fanan högt hela vägen in på småtimmarna 2025.
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-11-22
Den perfekta julklappen
Idag lanseras en alldeles underbar liten sak med 26 år på nacken. En flytande lussekatt tillverkad på botrytiserade druvor...
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-11-13
Beaujolais Nouveau 2024
En flytande julgran att dansa runt utan regler och tips.
Vinkompassen
2024-11-08
8 november – Internationella tempranillodagen
Internationella tempranillodagen stundar och världens tredje mest odlade druva får en kort stund i rampljuset.
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-10-21
Dekantera vin
Dekantering handlar om att försiktigt hälla över vin från flaskan till en annan behållare, ofta en karaff. Genom att låta vinet komma i kontakt med luft kan dess aromer öppna upp sig och eventuella oönskade smaker försvinna.