Druvporträtt: Barbera

Vinkompassen

2025-01-10
 1min

Mångsidig är ett attribut som landar tryggt i Barberas famn. Den ständigt närvarande syran skänker fräschör till den rustika hyddan som tillsammans med en nedslipad tanninstruktur avkastar ett av vinvärldens mest användbara slutresultat. Det ultimata pizzavinet har inte sällan Barbera som råmaterial och vinerna är de säkra korten vid tveksamhet. Ingen ny information, det vedertagna uttrycket…”When in doubt go with Barbera” är en cementerad sanning i kombinationernas förlovade land.

Vad är Barbera?

Barbera är en druva som odlas i större delen av Italien, framförallt i vindistriktet Piemonte i den nordöstra delen av landet och föddes sannolikt från i trakterna kring Monferrato och medeltida källor anger att druvan funnits i Piemonte sedan 1200-talet. Det är idag en av Italiens mest odlade blå druvor och centralområdena för dess odling kring städerna Alba, Asti och Monferrato. där står den för mer än hälften av vinodlingarna. I Italien odlas också druvan bland annat i Lombardiet, Emilia-Romagna, Puglia, Sardinien, Kampanien och Sicilien. Det finns även odlingar i Slovenien. Utanför Europa odlas den bland annat i Australien, USA och Argentina.

Hur smakar Barbera?

Druvan mognar förhållandevis sent men behåller alltså sin höga syra även efter att den uppnår full mognad och vanliga markörer är syrliga och söta körsbär, saftiga lila plommon, björnbär, mynta, kärva kärnor och kryddor. Färgen är mörk, frukten köttig och ett riktigt bra exemplar vibrerar av en tät energi som bär vinerna i över land och rike.

Vilken mat passar till Barbera?

Utmärkta matviner ämnade för italienska kavalkader och fester. Pizza, pasta, chark, hårda ostar, lamm, nötkött, grytor, mustig risotto och mycket mera. Tomatsåsen bästa kompis och när grillen väl åker fram kan förrådet fyllas med startklara Barberor.


Barbera på Systembolaget