Vinets dag 22 januari – en hyllning till Sankt Vincent

Vinkompassen

2024-01-19
 2min

Den 22 januari firas Vinets Dag till ära för Sankt Vincent, vinmakarnas skyddshelgon. Denna dag är en fest för vinälskare världen över, från Bourgogne till Stellenbosch. Låt oss utforska varför St. Vincent är så viktig för vinets värld och hur denna dag firas.

I Sverige är Vinets dag ett initiativ av Svenska Vinakademien. Vinets Dag den 22 januari är en tradition som sträcker sig tillbaka till medeltiden, en tid då vinmakare och vingårdsarbetare började tillbe Sankt Vincent som sitt skyddshelgon. Men vem var Sankt Vincent och varför är han så förknippad med vin?

Sankt Vincent av Saragossa, som dog martyrdöden under romerska kejsaren Diocletian år 304 e.Kr., är en central figur inom kristendomen. Hans historia är en av tro och uthållighet, där han trots tortyr vägrade att avsäga sig sin tro. Det sägs att efter hans död skyddades hans kropp av en korp, vilket ledde till att han slutligen begravdes av en from änka.

Vin och religion har alltid varit nära förknippade. Från romarnas Bacchus till grekernas Dionysos, har vinet haft en central roll i många kulturer och religioner. Inom kristendomen blev vinet ett av sakramenten, vilket ytterligare stärkte kopplingen mellan vin och det heliga.

Sankt Vincent anses vara det främsta helgonet för vinmakare, trots att det finns många andra helgon som också vakar över vinodlare. En teori till varför just denna spanska martyr associeras med vin är att vinmakare identifierar sig med hans lidande i sin årliga kamp mot naturens krafter. En annan tolkning är att ”Vin” i Vincent helt enkelt är det franska ordet för vin.

Valet av datum, den 22 januari, är troligtvis på grund av att skördearbetet är över och vinmakarna äntligen kan bedöma årets viner. Vinets dag markerar inte bara en hyllning till Sankt Vincent, utan symboliserar också startskottet för det kommande vinåret. Det är nu vinodlarna återvänder till sina vingårdar för att inleda årets arbete. Ett av de mest centrala och tidskrävande momenten i arbetet är beskärningen av vinrankorna. En noggran process är avgörande för att säkerställa kvaliteten på nästa skörd och är en viktig del i vinodlingens årliga cykel.

Så när den 22 januari närmar sig, är det dags att öppna en flaska av ditt favoritvin och höja ett glas till Sankt Vincents ära. Det är en dag att fira vinets magi, dess historia och den gemenskap det skapar.

Så kan du fira Vinets dag

Skåla med bubblor!