Pissaladière med löjrom, crème fraiche, syrad lök, sveciaost och citron
Sommelier & Redaktör
Daniella Lundh Egenäs
2023-05-24
1minEn lyxigt smakande variant på löjromstoast blir denna pissaladière. Suverän med sin kombination av sälta, sötma och syra.
Text, recept och bild från boken ”Rosévin – historien, vinerna och maten därtill” av Anders Melldén.
Sydfransosernas egen variant på pizza är ibland lite tjockare i degen. Vår deg är anpassad för att gräddas tunn och ”pizzorna” blir suveräna både som hel måltid och som del av en buffé.
Deg till ca 6 stycken
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
8–9 dl vetemjöl
Gör så här:
Blanda ut jäst i vatten, rör ner olivolja, honung och flingsalt i en bunke eller degblandare. I med vetemjöl och blanda eller knåda ihop degen tills den blir homogen och lite fuktig. Jäs degen i 45 minuter under bakduk. Skär den sedan i 6 delar, forma bollar och kavla ut varje boll till snygga tunna ”pizzor”, låt dem sedan vila 15 minuter.
Topping till 2 stycken
2 rödlökar
2 msk fin vitvinsvinäger
1 msk socker
1 tsk salt
100 g löjrom eller sikrom
3 dl crème fraiche
2 dl riven sveciaost
1 citron, klyftor
2 msk plockad dill
Gör så här:
Blanda rödlök, vinäger, socker och salt. Låt blandningen stå och dra en stund. Bred crème fraiche på de utplattade degarna, på med sveciaost och grädda i ugnen på högsta möjliga temperatur, gärna på en pizzasten, i cirka 5 minuter till de får fin färg och börjar bli frasiga. Direkt när de kommit ur ugnen, lägg på löjrom, den syrade löken och dillen. Servera med citronklyftorna.
Samtalsämne runt bordet
Mezzacorona är producenten bakom Rotari Rosé. Med sina 1300 medlemmar är det Trentinos ledande kooperativ och står för hela 40 procent av regionens viner. Kooperativ är mycket vanligt i den här delen av Italien där bergens dalgångar vimlar av små vinodlare.
Anders Melldén släppte boken Rosévin – historien, vinerna och maten därtill år 2016.
Är du intresserad av ett exemplar? Anders har precis beställt hem ett gäng böcker. Hör av dig direkt till honom för att köpa.
I glaset
Rotari Rosé
129 7701 750 12,5 Italien, TrentinoFournier Sancerre Les Belles Vignes 2022
169 93760 750 13 Frankrike, SancerreRosé Dos Villões 2022
219 5394501 750 12 portugal, MaderiaMer om rosévin
2023-05-12
Masterclass | Flera nyanser av rosa
Det är den tiden på året igen – solen och värmen är här. Visst kan vi inte låta bli att prata om roséviner när vi har mannen som skrivit en bok om rosé som sidekick? Givetvis är det Anders Melldén vi menar.
Vinkompassen
2024-05-10
Rosé saignée – vad är det?
Har du hört talas om rosé saignée tidigare? Vi reder ut vad som är så speciellt med denna typ av vin.
Vinkompassen
2023-05-24
Rosévin – hur får det sin rosa färg?
Rosévin är inte bara ett glädjefyllt och förföriskt vin, utan också en växande favorit bland vinälskare över hela världen. Det finns olika tillverkningsmetoder för att skapa rosévin. Här går vi igenom de två vanligaste metoderna.