Muscadet-Sèvre et Maine = Blötdjursdricka!

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-07-05
 1min

Vad vi dricker till våra blötdjur är egentligen inget som ska rendera huvudvärk vid hyllplan och digitala inkorgar. Det finns mycket gott – riesling, champagne, alvarinho, fino och mer därtill. Men är ni ut efter något som likt havets frukter smakar sälta, tång och mineraler är ”muscadet sur lie” ett givet val.

Muscadet sur lie görs på druvan melon de bourgogne och får ligga på sin egen jäst, dvs sur lie. Vinerna utmärker sig genom sin fräschör och höga syra. Friskheten byggs dessutom på av massor salinitet som påminner om en kallsup efter ett dopp i det blå. Tar vi med oss päron, citrusfrukt och örter med blommiga övertoner ner i havets djup så har ni hela stilens register på ett vått bräde.

Vinerna är underskattade lagringsobjekt och dess ungdomliga karghet behöver gärna bida sin tid, om vi då inte väcker vinet till liv med bricka blötdjur dominerad av ostron och musslor. Med tiden kommer sur liens, att vinet lagras med jästen, karaktärer finslipas och bli mer framträdande i skeendet av en mer krämig textur med brödiga inslag. Stilen är fortfarande rimligt prissatt så köp två och hugg en nästa helg och nummer två år 2034.

Muscadet Sèvre et Maine