Tillfälligt sortiment 5 juli

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-07-03
 2min

Efter ett kort uppehåll är vi tillbaka med ett gäng rykande heta nyheter. Lanseringen är en bra start på semestern och vinerna imponerar med sans och balans i sina varierande uttryck – klunkvänligt, lagringsdugligt och prisvänligt – allt under samma tak. Jag vill slå ett extra slag för Johan Lidby från vinhandeln med samma namn som producerar vin på Mallorca och reppar lanseringen med ett charmigt vin på inhemska druvan Callet.

Mycket nöje!

Alta Langa Sara Vezza 2019 249 kronor

Vi befinner oss i Alta Langa i Piemonte där producenten Sara Vezza snickrat fram en mousserande butelj vibrerande av mineraler och syror med en uppstramad fruktrikedom vilken flörtar med gråpäron, gula äpplen, solmogen citron-och zest samt hackade hasselnötter. Matvänlig, bredaxlad och rak med lång eftersmak och fin prislapp.


Gramona III Lustros 2015 399 kronor

Det doftar glamour, dyra fat och färsk gul frukt med en känsla av överdåd som sista nasala utpost. I munnen smyger saftiga aprikoser och gulaktiga plommon på tå kring rostat bröd och mocka inbundna i en krämig textur med bra drag i koncentrationen. Enda smolket i bägaren är att flaskan verkligen ber om vila i minst 2-3 år för optimerad symmetri. Vilket fall blir det en fet tumme upp från en som väldigt svårt för Cava.


Arnaldo Caprai Le Molacce Trebbiano Spoletino 179 kronor

En ståltankad Trebbiano som har rätt skruvar på rätt plats. Krusbär och kiwi harvar runt i näshålan och följer med ner till den andra hålan där havssalt och lime slår följe. Skönt bett på rätt sätt med en stadig ryggrad av mineraler och syra. Fram på skaldjursplatån.


Walter Scott Chardonnay La Combe Verte 449 kr

Den lyxiga bouquet som förtrollade i tidigare Cava går även att applicera på Walter Scotts oregonska droppar. Det är en näsa dominerad av sin vinmakning med mängder av popcorn, flinta och fat som i nuläget maskerar den svala frukten. Dock skarp i sin struktur och under snacks och träslag ligger grapefrukt, persika, honung och gröna äpplen och väntar på islossning.


Rayos Uva Olivier Riviere 169kronor

Hallon, blyerts, lakrits svävar i en finstämd melodisk slinga från glas till organ. En okomplicerad men långt ifrån enkel skapelse där den goda smaken på pricken följer de aromatiska inslagen. Vi har att göra med en rakt-på-sak historia som är satt på jorden för att avnjutas timmarna efter köp och som tjänas väl av svalare temperaturer i glaset.


Quintessence de Peybonhomme 231 kronor

Snygg doft av mörk frukt, violer, små puffar av brettanomyces och massiva mängder örter. Otroligt rent i sitt fokuserade, koncentrerade uttryck där ett finmaskigt nätverk av syror och tanniner tar smaken över mållinjen med lite cederträ som sista kontaktpunkt. Ett välgjort och personligt vin för, i sammanhanget, småslantar.


Son Antem Camins Callet 239 kronor

Inställsam doft av sötlakrits, lagerblad och röda bär väcker begäret som stavas HA. Lätt och ledigt med öppna spjäll i sin eteriska skrud där emfas ligger på fräschör och direkthet. Lampan av charm är påslagen när en intensiv fifty-fifty klubba som ska drickas svalt ur stora glas mellan sommarsolens dalande och uppgång sätter strålkastarljuset på druvan Callet.


Château Chasse-Spleen 2021 390 kronor

En klassiker som bjuder på sedvanligt prickfri harmoni i sin breda palett av dofter vilken berör grafit, svarta vinbär, körsbär, cigarrblad och jord. Bra drag i syrorna och en snygg men ungdomlig tanninstruktur hintar om att grunden för långlagring, som prisvärda Chasse-Spleen alltid skryter med, är på sin plats. Vinet kräver rejäl syresättning och en blodig stek för att i dagsläget maximera sin juvenila kraft.


Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.

Med glasen vid tangenterna,
Jesper Wictor