Muscadet-Sèvre et Maine = Blötdjursdricka!
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-07-05
1minVad vi dricker till våra blötdjur är egentligen inget som ska rendera huvudvärk vid hyllplan och digitala inkorgar. Det finns mycket gott – riesling, champagne, alvarinho, fino och mer därtill. Men är ni ut efter något som likt havets frukter smakar sälta, tång och mineraler är ”muscadet sur lie” ett givet val.
Muscadet sur lie görs på druvan melon de bourgogne och får ligga på sin egen jäst, dvs sur lie. Vinerna utmärker sig genom sin fräschör och höga syra. Friskheten byggs dessutom på av massor salinitet som påminner om en kallsup efter ett dopp i det blå. Tar vi med oss päron, citrusfrukt och örter med blommiga övertoner ner i havets djup så har ni hela stilens register på ett vått bräde.
Vinerna är underskattade lagringsobjekt och dess ungdomliga karghet behöver gärna bida sin tid, om vi då inte väcker vinet till liv med bricka blötdjur dominerad av ostron och musslor. Med tiden kommer sur liens, att vinet lagras med jästen, karaktärer finslipas och bli mer framträdande i skeendet av en mer krämig textur med brödiga inslag. Stilen är fortfarande rimligt prissatt så köp två och hugg en nästa helg och nummer två år 2034.
Muscadet Sèvre et Maine
Mer att läsa
2024-07-03
Tillfälligt sortiment 5 juli
Lanseringen är en bra start på semestern och vinerna imponerar med sans och balans i sina varierande uttryck
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-06-28
Vita italienare till nyfångad fisk
Fräschören och mineralerna eleverar känslan av maritimt liv och därför väcks också suget efter nyfångad fisk så fort näsan doppas i den italienska mångfaldens eviga djup.
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-04-18
9 regler för perfekt mat- och vinmatchning
När man lyckas med riktiga superkombos kan vinet verkligen förhöja en maträtt där smaker och dofter förenas i en perfekt symfoni, men fel vin kan också göra att det verkligen krockar i gommen. Så vad är nyckeln till en lyckad kombination?