Kvalitet och hållbarhet med KWV

Vinkompassen

2024-04-14
 4min

När det gäller vin, är kvalitet och förpackning två aspekter som ofta diskuteras bland konsumenter och producenter. KWV, en ledande vinproducent i Sydafrika, står i frontlinjen för denna diskussion genom att erbjuda sina viner i både flaskor och Bag-in-Box (BiB) för den svenska marknaden.

Denna strategi belyser inte bara KWV:s engagemang för kvalitet utan också deras dedikation till hållbarhet och att stödja den lokala ekonomin. Genom att paketera vinet på plats i Sydafrika, säkerställer KWV att samma högkvalitativa produkt når konsumenten, oavsett förpackningens form. Vi tog ett samtal med chefsvinmakaren på KWV, Justin Corrans, kring Bag-in-Box och paketeringens fördelar.

Kvalitet genom hela ledet

Traditionellt har vin i BiB varit föremål för debatt när det gäller kvalitetsuppfattning jämfört med vin på flaska. KWV utmanar denna uppfattning genom att säkerställa att samma vin fylls i både flaskor och BiB. Detta är ett viktigt steg för att upprätthålla kvaliteten genom hela ledet, från vingård till konsument. Denna insats är särskilt relevant på den svenska marknaden, där miljömedvetenhet och efterfrågan på hållbara förpackningslösningar är hög. Vin som säljs i box i Sverige är samma vin som säljs i flaskor till andra länder.

– Vårt mål är att leverera samma exceptionella vinupplevelse oavsett förpackning. Detta kräver noggrann hantering och paketering av våra viner, vilket vi stolt utför här i Sydafrika, förklarar Justin Corrans.

Denna process innebär att vinet behåller sin karaktär och kvalitet, vilket är avgörande för KWV:s rykte som en producent av fina viner. Genom att paketera vinet på plats, kan KWV också säkerställa att alla kvalitetskontrollåtgärder följs noggrant, vilket minskar risken för oxidation och andra faktorer som kan påverka vinets smak och hållbarhet.

Daniella & Justin Corrans framför ett av KWV’s väldigt gamla ekfat.

Vilka är fördelarna med Bag-in-Box?
– Tillfället, evenemanget, bekvämligheten med det. Om jag ser på mig själv personligen, så vill man ofta bara ha ett glas vin på kvällen för att koppla av lite efter en lång arbetsdag, och då är en BiB så praktiskt. Den står i kylskåpet där en smal 3-liters box passar in fint. Sen kan du hälla upp ett eller två glas och veta att vinet kommer vara fräscht. Ett enkelt sätt att bara ta ett glas, inte mer än så.

Hur länge skulle du, som vinmakare, säga att en Bag-in-Box håller efter öppning?
– När den är öppnad cirka tre veckor. Förvarad på rätt sätt i kylskåpet eller i en sval del av huset. Det bra med en Bag-in-Box är att när du drar ut vinet så kommer inte luft in. Luft är fienden när det gäller vinförvaring. Vi utgår från ett bäst-före-datum på 12 månader. Men vi förpackar på beställning för att vinet ska ha så lång hållbarhet som möjligt väl på plats i Sverige. När en order kommer från Sverige tar det ungefär 3 veckor från beställning till att den är på väg upp till Sverige.

Det finns många företag som skeppar sina viner i bulk till Sverige och förpackar dem här, men ni sköter hela kedjan på plats i Sydafrika?
– För KWV är valet att paketera vinet i Sydafrika inte bara en fråga om kvalitet utan också om hållbarhet och att stödja den lokala ekonomin. Genom att behålla paketeringsprocessen inom landet, skapas arbetstillfällen och stöd ges till den lokala industrin. Vi måste behålla alla jobb vi kan inom landet. Detta bidrar till en mer hållbar vinproduktion och stärker Sydafrikas position på den globala vinmarknaden.

– KWV Chardonnay och Sauvignon Blanc är specifika blandningar som görs av premiumodlingar runt Västra Kapprovinsen, även om det står ursprunget Western Cape på grund av regler. Om du använder druvor från olika regioner måste du använda Western Cape på etiketten som är ett samlingsnamn för vinområden. Men det är faktiskt en stor fördel. Det säkerställer att vi använder de bästa druvorna från varje område och det möjliggör också att vi kan minska eventuella variationer under säsongen genom att använda de bästa vingårdarna och platserna. Konsumenten ska känna igen sig när de dricker våra trotjänare. I våra andra viner som serien The Mentors är årgångsvariation istället något vi är ute efter, avslutar Justin.

Missa inte avsnittet med Justin från vår Sydafrika-serie inspelad i deras vinbibliotek.

Testa KWV