Konsten att spegla smaker.
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-10-24
1minMat & vin i kombination
En av de enklaste sätten att låta vin och mat harmonisera är att spegla maträttens och vinets egenskaper i varandra. Vilket betyder att ni tar fasta på två liknande drag i maträtten respektive vinet och skapar samstämmighet. Om du har en pepprig maträtt och vill sätta fokus på den smakkaraktären bör titta efter viner med en uttalad pepprig ton i smaken – exempelvis Syrah eller Mencia. Om du har en maträtt med jordiga toner av exempelvis svamp och vill ta fram just den smaken bör du välja ett vin med viss jordighet som exempelvis mogen Nebbiolo eller välgjord Pinot från Bourgogne. En smörig Chardonnay umgås mer än gärna med en torsk som sondmatats med brynt smör och det finns en anledning till att sardiner serveras med en salt Palomino Fino i Jerez och att en riesling med lite restsötma funkar ypperligt exempelvis kräftkött eller löksoppa som är råvaror/maträtter med en inneboende naturlig sötma.
Ett av de enklaste sätten att garantera en spegling av smaker är att använda lite av vinet du tänker servera som en ingrediens i maträtten. Grundtanken är alltså att spegla de smaker och karaktärer vinet och maten har gemensamt för att locka fram det bästa i båda.
Exempel:
Ekfatslagrad Chardonnay / Brynt smör, rostat bröd, majskorn
Palomino Fino / Snäckskal, tång och salt
Riesling / Stenfrukt, lime och passionsfrukt
Sangiovese / Körsbärssaft, balsamvinäger, italienska örter och tomatblad
Syrah / Lavendel, svarta-och vita pepparkorn, råbiff
Pinot Noir / Jordgubbar, rotfrukter, muskot, kanel och jord
Ett bättre råd: En spegelbild behöver också ha tyngd och kraft i åtanke. Alltså hur vinets kropp och karaktär är i jämförelse med tallrikens.
Inspiration
2024-10-09
Vin till gryta – under 150 kronor
Mörka tider kräva mustiga viner som besitter en grytig och smakrik aura. Det finns tuffare saker att kombinera med vin, en bättre gryta gryta fylld med mörk massage som ger en fyllig tallrik ämnad för fylliga viner är en extremt mottaglig medspelare vid middagsbordet.
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-09-26
Saftig äppelkaka med Brännlands iscider
Med hjälp av den norrländska kylan har hantverks-slitna händer optimerat den unika västerbottniska terroiren sedan 2010.
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-09-20
Svamprisotto med parmesan – enkelt recept!
En välgjord risotto med skogens bästa råvara är en svårslagen kompis när mörka tider stundar och Nebbiolon fyller glasen.