Svamprisotto med parmesan – enkelt recept!
Vinkompassen
2024-09-20
1minMed matchande vin.
En välgjord risotto med skogens bästa råvara är en svårslagen kompis när mörka tider stundar och Nebbiolon fyller glasen. Kombinationen bygger på att strävheten i druvan slipas ner med hjälp av risottons krämighet samtidigt som vinets blommiga, kryddiga och nyanserade aromer eleveras och finner ro i mötet med svampens intensiva och jordiga toner. Ju mer krämighet desto bättre så ost-och smörblygsamhet undanbedes.
400 g valfri svamp
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 msk svampfond
8 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
1 lagerblad
2 tsk timjan
Minst 2 dl parmesan
0,5 dl hackad bladpersilja
Gör så här:
- Skölj svampen och skär i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök.
- Fräs svampen i 2 msk smör ca 10 min på medelvärme. Krydda med salt och peppar under tiden. När svampen börjar knäppa och har fått lätt brynt färg är den klar.
- Blanda ut fonden med vattnet. Värm buljongen och håll den varFräs lök, vitlök och ris på medelvärme i 2 msk smör tills riskornen blir lätt genomskinliga. Rör om hela tiden så att riset inte bränns.
- Häll på vinet och låt det koka in. Lägg i kryddorna. Späd med 2 dl het buljong, rör tills buljongen kokat in. Fortsätt späda tills buljongen är slut. Riskornen ska vara mjuka med en något fastare kärna i mitten. Det tar 18–20 min.
- Rör ner hälften av den frästa svampen, osten och persiljan. Toppa med resterande svamp, ost och persilja.
Vintips
På samma tema
2024-08-30
Vin till svamp – 3 bra svampviner!
Vad dricker man till svamp? De svenska skogarna kokar av matsvampar och högt upp på mångas önskelista står kantareller.
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2023-02-21
Druvporträtt: Nebbiolo
Visste du att namnet kommer från det italienska ordet för dimma som är nebbia? Men även om nebbiolo är kungen av Piemonte kan den hittas på flera andra platser i världen. Läs mer om Nebbiolo här.
Sommelier & Redaktör
Daniella Lundh Egenäs
2024-04-18
9 regler för perfekt mat- och vinmatchning
När man lyckas med riktiga superkombos kan vinet verkligen förhöja en maträtt där smaker och dofter förenas i en perfekt symfoni, men fel vin kan också göra att det verkligen krockar i gommen. Så vad är nyckeln till en lyckad kombination?