Svamprisotto med parmesan – enkelt recept!

Vinkompassen

2024-09-20
 1min

Med matchande vin.

En välgjord risotto med skogens bästa råvara är en svårslagen kompis när mörka tider stundar och Nebbiolon fyller glasen. Kombinationen bygger på att strävheten i druvan slipas ner med hjälp av risottons krämighet samtidigt som vinets blommiga, kryddiga och nyanserade aromer eleveras och finner ro i mötet med svampens intensiva och jordiga toner. Ju mer krämighet desto bättre så ost-och smörblygsamhet undanbedes.

400 g valfri svamp
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 msk svampfond  
8 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
1 lagerblad
2 tsk timjan
Minst 2 dl parmesan
0,5 dl hackad bladpersilja

Gör så här:

Vintips