Saftig äppelkaka med Brännlands iscider

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-09-26
 1min

Årets kombo!

Med hjälp av den norrländska kylan har hantverks-slitna händer optimerat den unika västerbottniska terroiren sedan 2010. 

Brännland Iscider är redan ansedda som en av världens bästa iscider-producenter och har prisats mångfaldigt, senast med fem guldmedaljer av IWSC – International Wine & Spirit Competition. Varje ny lansering har unisont hyllats på hemmaplan med kulminering Nobelbanketten 2023. Brännland Iscider finns också representerade på trestjärniga Michelin-restauranger världen över, bland annat The Fat Duck utanför London, Arzak i San Sebastian och Hotel De Ville Crissier nära Lausanne.

Den senaste skapelsen är ett hopkok av äppelsorterna Ingrid Marie, Mutsu och Kim där musten jäst varsamt under våren och sedan fick mogna 60 månader på ekfat vilket adderat en härligt knackig ton samt givet musten en respektingivande rondör. 

Brännland iscider P.LEX är ett samarbetsprojekt mellan Brännland iscider och artisten Petter Alexis.

Och ni hör ju själv – världens bästa äpplen, hantverk och lång tid på fat. Komplexiteten i glaset ber om en bättre äppelkaka gjord efter det svenska regelverket för stimuli med ett knäckigt täcke av pekannötstosca.

Brännland iscider P.LEX 2018 199 kronor

”Stram korpulens med hög syra, intensitet, karisma och komplexitet. Brännland har sannerligen gjort det igen. En perfekt syrlig sötma inlindad i en kostym av färsk-och boken äppelfrukt, bränt socker, apelsinmarmelad, karamell och torkade aprikoser. Fenomenalt gott!”

Tryck på nedan bild och möt himmelriket.

Brännland iscider P.LEX 2018