Heidsieck & Co Edition Jönköping Brut

Vinkompassen

2024-04-26
 1min

En natt slöjad av dimma år 1916 skär det vackra fraktfartyget Jönköping vågorna drygt 30 kilometer väster om den finska hamnstaden Raumo. Plötsligt ljuder en hög explosion då en torped beseglar dess öde med ett stort hål i aktern. Ombord fanns champagne, cognac och rött vin samt räls vilken sannolikt var anledningen som gjorde att fartyget torpederades av en tysk ubåt. Skatterna förblir på havets botten till 1998 då vrakets flytande guld bärgas för att sedan säljas på auktion för astronomiska summor. 

Edition Jönköping är en återskapning av hur denna Champagne hade smakat idag. Kravet i Champagne är att vinet ska lagras på sin jästfällning minst 15 månader. Heidsieck & Co väljer att ta detta längre och låter denna lagras uppemot 36 månader för att utveckla de komplexa toner som påminner om hur syra-drivet bubbel begravt på havets botten borde smaka. 

Det är således inte bara en flödande historiebeskrivning som sprattlar till i glasen och kittlar era sinnen, ni får djup och smakrikedom som smäller högt över den blygsamma prislappen.

Heidsieck & Co var ett anrikt Champagnehus redan på sin tid då de var kungliga hovleverantör till Tsar Nikolaj II av Ryssland, det Tyska kejsardömet samt Österrike-Ungern.

”En champagne som verkligen håller måttet och dessutom till ett sympatiskt pris” Livets Goda 2024

Heidsieck & Co Edition Jönköping Brut 55242 299 kronor