Crêpes Suzette 

Vinkompassen

2023-12-01
 1min

Säg hej till julens nya frestelse på dessertbordet: Crêpes Suzette med en twist av saffran. Denna eleganta rätt kombinerar den klassiska franska dessertens delikata smörighet med saffrans djupa, aromatiska toner, vilket skapar en smakupplevelse som är lika festlig som den är oemotståndlig.

Servera dessa gyllene pannkakor med en lätt karamelliserad apelsinsås, och för att verkligen lyfta fram de rika smakerna, avnjut dem tillsammans med ett glas gyllene sött vin från Sauternes.

Recept av Johanna Westman för en cookalong.

4 portioner

2,5 dl vetemjöl
0,5 g saffran
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
25 g smält smör

Apelsinsås

50 g smör
0,5 dl strösocker
2 dl färskpressad apelsinjuice (från ca 2 apelsiner)
2 msk Cointreau

Vid servering

Vaniljglass

Gör så här

Blanda mjöl, saffran och salt i en bunke.

Tillsätt hälften av mjölken och rör till en slät smet.

Vispa i resten av mjölken till och äggen samt smält smör. Låt gärna smeten stå och svälla 15-30 minuter.

Stek crêpesen i rikligt med smör på medelhög värme tills de är gyllene. Vik ihop till trekanter och lägg åt sidan. Fram till hit kan man förbereda innan.

Apelsinsås – Smält smöret i en stekpanna, tillsätt sockret och låt smälta ihop.

Häll i apelsinjuicen och låt puttra på medelvärme tills såsen börjar tjockna.

Lägg i crêpesen och låt dem koka med såsen och bli varma. Slå på Cointreau och tänd på!!

Servera gärna med glass.