Crêpes Suzette
Vinkompassen
2023-12-01
1minSäg hej till julens nya frestelse på dessertbordet: Crêpes Suzette med en twist av saffran. Denna eleganta rätt kombinerar den klassiska franska dessertens delikata smörighet med saffrans djupa, aromatiska toner, vilket skapar en smakupplevelse som är lika festlig som den är oemotståndlig.
Servera dessa gyllene pannkakor med en lätt karamelliserad apelsinsås, och för att verkligen lyfta fram de rika smakerna, avnjut dem tillsammans med ett glas gyllene sött vin från Sauternes.
Recept av Johanna Westman för en cookalong.
4 portioner
2,5 dl vetemjöl
0,5 g saffran
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
25 g smält smör
Apelsinsås
50 g smör
0,5 dl strösocker
2 dl färskpressad apelsinjuice (från ca 2 apelsiner)
2 msk Cointreau
Vid servering
Vaniljglass
Gör så här
Blanda mjöl, saffran och salt i en bunke.
Tillsätt hälften av mjölken och rör till en slät smet.
Vispa i resten av mjölken till och äggen samt smält smör. Låt gärna smeten stå och svälla 15-30 minuter.
Stek crêpesen i rikligt med smör på medelhög värme tills de är gyllene. Vik ihop till trekanter och lägg åt sidan. Fram till hit kan man förbereda innan.
Apelsinsås – Smält smöret i en stekpanna, tillsätt sockret och låt smälta ihop.
Häll i apelsinjuicen och låt puttra på medelvärme tills såsen börjar tjockna.
Lägg i crêpesen och låt dem koka med såsen och bli varma. Slå på Cointreau och tänd på!!
Servera gärna med glass.
Mer matinspiration
2023-12-01
Fruktrulle med mörk choklad
Ge plats åt en stjärna på julens adventsmingel: en fruktrulle med mörk choklad, en riktig smakexplosion. Denna lilla delikatess, rik på nötter och frukt, blir magisk när den möter ett glas fylligt portvin. En kombination som lovar att lysa upp julstämningen och förtrolla alla sinnen!
Vinkompassen
2024-05-14
Sparris med vitlöksvinegrätt
Det finns helt klart problematiska inslag i en sparris anatomi när vi snackar om mat-och vin i kombination. Oxalsyra och natriumglutamat är bovarna i dramat som dock enkelt kan utmanövreras med hjälp av
Vinkompassen
2024-03-18
Påskmeny signerad Johanna Westman
Vet du inte riktigt vad du ska bjuda på i påsk eller vill du kanske uppdatera receptet på det traditionella påsklammet?