Sommarmys med Bagnums från Thierry Puzelat

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-07-11
 1min

Historiens vindar är ständigt närvarande på Clos du Tue-Boeuf. Familjen Puzelat har huserat över områdets 6 hektar sedan 1400-talet. Bröderna Thierry och Jean-Marie Puzelat tog över helt från sin far år 1994. Innan dess var gården mest känd för grödor och sparris, men Thierry och Jean-Maries far bestämde sig för att börja fokusera på vin och buteljera familjens viner på egendomen.Så snart Thierry och Jean-Marie tog över började de göra viner på naturnära vis. Vingårdarna konverterades till ekologiskt jordbruk 1996. Idag gör de 13 olika viner från 4 hektar i Cheverny och 4 hektar i Touraine. Från 2020 driver Thierry egendomen med sina döttrar Zoe och Louise medan Jean Marie njuter av lugnet på landet. Zoe och Louise, som växt upp omkring vinet ser nu till av egendomen fortsätter att förädla och optimera råmaterialet.

Nu har två rena, fruktiga och mineraldrivna viner lanserats i ett klimatsmart och praktiskt format som hörsammar efter ”Bagnum”. En duo som lämpar sig för mys i allmänhet och strand-och picknickmys i synnerhet.

Clos du Tue Boeuf Vin Blanc 329 kronor

En läskande Sauvignon Blanc med tryck i energin med raka rör från A till B. Passionsfrukt möter en mogen päron-och äppelkompott, en klangbotten av mineraler och syror rattar skeppet i hamn.

Clos du Tue Boeuf Vin Rouge 2023 329 kronor

Svalkande och klunkvänlig blend som med fördel serveras svalt till sol-torra strupar efter en salt dag på stranden. Järnrikt och örtigt med bra tryck i smaken som vibrerar av röda bär och violer.