En resa genom vinets historia

Vinkompassen

2024-04-27
 4min

Under loppet av lite mer än ett sekel har Sydafrika, tillsammans med dess vinindustri, sett många förändringar. KWV spelade en stor roll för att förena vinproducenter under branschens första år. Historian är bevarad i en skattkammare där viner från olika epoker vilar.

Efter en ordentlig rundvandring i både vineri och den anrika Cathedral Cellar hos den sydafrikanska vinproducenten KWV befinner vi oss i deras vinbibliotek. Här förvarar de bland annat viner från andra producenter men också en ordentlig samling av äldre årgångar som de kallar för sin library collection.

– Gamla flaskor förvaras som i vissa fall varit väldigt experimentella från de första chefsvinmakarna hos KWV. Bland annat Lot 79 från år 1937. Det är i princip som ett starkvin av portvinsstil, säger chefsvinmakaren Justin Corrans.

För att få reda på exakt vilka druvor vinet innehåller kan de gå tillbaka bland gamla sparade anteckningar.

– Med största sannolikhet är det en stor andel cabernet sauvignon som har fortifierats, fortsätter Justin.

Mer än ett århundrade av tradition

KWV:s historia sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet, en tid då Sydafrikas vinindustri befann sig i sina barnskor. Sedan dess har KWV varit en drivkraft i industrins utveckling, alltid med ett öga mot innovation och ett annat djupt rotat i tradition.

– Vårt bibliotek av gamla viner är en fysisk manifestation av vår resa genom tiden. Varje flaska berättar en historia om året den skapades, de utmaningar vi mötte och de triumfer vi uppnådde, säger Corrans.

– Att hålla i en flaska från 1937 är som att röra vid historien. Det påminner oss om vårt ansvar att bevara och fortsätta den tradition av excellens som har varit KWV:s signum sedan starten, reflekterar Corrans. Detta vin representerar en tid då världen såg mycket annorlunda ut, men även då var KWV:s engagemang för kvalitet lika starkt som idag.

En levande historia

För KWV är dessa gamla viner mer än bara minnen från det förflutna; de är en levande del av företagets identitet. De påminner oss om att även om tekniker och trender inom vinframställning förändras, är passionen för vin och strävan efter excellens tidlös.

KWV:s resa började 1918, året då Nelson Mandela föddes. Men vad hände egentligen runtom i världen det här året? Låt oss ta en titt i backspegeln för att få ett ordentligt perspektiv kring hur länge den sydafrikanska producenten har hängt med:

Och året var… 1918!

  1. Första världskrigets slut: Första världskriget, ett av de mest förödande krig i mänsklighetens historia, slutade med undertecknandet av vapenstilleståndet den 11 november 1918. Det markerade ett avgörande ögonblick för hela världen och formade om det geopolitiska landskapet.
  2. Spanska influensan: Den förödande influensapandemin, känd som Spanska influensan, kulminerade under 1918 och fortsatte in i början av 1919. Den krävde miljontals liv över hela världen och blev en av de dödligaste pandemierna i modern tid.
  3. Fördraget i Brest-Litovsk: Ryssland undertecknade en fredsfördrag med Centralmakterna, inklusive Tyskland och Österrike-Ungern, vilket avslutade deras deltagande i första världskriget. Fördraget innebar stora territoriella förluster för Ryssland.
  4. Amerikanska soldater i strid: Under första världskriget spelade amerikanska trupper en allt större roll på västfronten. År 1918 deltog amerikanska styrkor i flera betydande slag, vilket bidrog till de allierades seger.
  5. Första kvinnliga parlamentsledamoten i Storbritannien: År 1918 valdes Constance Markievicz till det brittiska underhuset, vilket gjorde henne till den första kvinnliga parlamentsledamoten i Storbritannien. Det markerade en milstolpe i kampen för kvinnors rättigheter.

Viner från KWV