Om jag bara fick välja tre viner… 

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2023-11-09
 4min

När jag skriver det här har jag precis kommit tillbaka från en vinlunch med en producent. Österrikiska Alwin Jurtschitsch är på en kort visit i Stockholm för att visa upp sina viner. Han berättade om allt från sin tid hos Tom Lubbe (Domaine Matassa) i södra Frankrike, hur snabbt det gick för hans föräldrar att konvertera till ekologisk odling när han sa att han inte tar över vineriet förrän de arbetar ekologiskt – till hur de experimenterat med druvan grüner veltliner. Men en kommentar som fastnade lite extra handlade om förslutningar. 

I vintras skrev jag en uppsats om alternativ till naturlig kork och helt plötsligt är det alla diskussioner om skruvkork eller vanlig kork som får i gång mig lite extra. Nördigt? Absolut. Mycket inom vinets värld är nörderier. Oavsett om någon snöar in på Champagne, druvan nebbiolo, naturvin, regenerativ vinodling (som är lite extra trendigt att prata om just nu) eller flaskornas förslutningar. 

Hur som helst. Alwin nämnde att de ganska nyligen bytt från skruvkork till naturlig kork på flera av deras viner. Det handlade inte om något annat än det emotionella. Ingen vetenskap överhuvudtaget inblandad i beslutet. Under pandemin drack de upp en hel del viner ur sin privata samling, mycket från Frankrike, och insåg att de flesta viner de öppnade hade naturlig kork. Känslan av att försiktigt öppna flaskan med en öppnare. Att få höra ”poppet”. Det känslomässiga fick ta över beslutet kring förslutning.

Vin är för mig kopplat till så många olika slags känslor. Hur ett vin kan kasta mig tillbaka till en plats någonstans i minnet. Och just så tänker jag när jag väljer tre viner ur morgondagens tillfälliga släpp. Viner som får mig att känna lite extra. För dig som läser alla olika skribenters tips tror jag på att hitta de du kan känna något för. Eller som får dig att känna att ”det här vinet vill jag uppleva”. Den här gången har jag valt ett bubbel, ett vitt och ett rött vin som jag gärna lägger i varukorgen.

Om jag bara fick välja tre viner…

Thiénot Vintage 2015, Champagne, Frankrike, nr 93319, 649 kr
Thiénot var huschampagne under min tid på Djuret i Gamla Stan och just 2015 besökte jag producenten. En otroligt varm sommar vilket jag minns lite extra då vi bilade genom olika vindistrikt söderut. Plastskärmen på vår Citroën C4 höll på att smälta sönder i den 42-gradiga hettan i Bourgogne och mina axlar brändes ordentligt när jag stod i min baraxlade blå klänning i Bollingers vingård Clos Saint-Jacques. Det. Var. Varmt. Trots värmen under sommaren är 2015 en hyllad årgång och det här är en komplex champagne som säkerligen kommer kunna sparas minst 10 år framåt. Ännu väldigt ung. Alain Thiénot släppte sin första champagne det fantastiska året 1988.

Portal del Priorat Quars El Mas de L’a Morera 2020, Priorat, Spanien, nr 93755, 275 kr
Under en resa till Barcelona sommaren 2016 med teamet från Agrikultur gick jag och sommelierkollegan till en vinbutik och bunkrade upp med lokala viner. Vi tipsades bland annat om vinet Somni som tydligen var från en av områdets hetaste producenter. Det blev det första vinet jag testade från arkitekten Alfredo Arribas, Porta del Priorat, och jag var fast direkt. Quars är ett vitt vin gjort av garnacha blanca vars rankor växer i en jordmån av kvarts och lera. En riktigt matvänlig stil av vin som smakar vitpeppar, gula äpplen, örter, citrus och en härlig nötighet. Till fågel, fisk och mittemellan.

Melville Estate Syrah 2019, Santa Rita Hills, USA, nr 92823, 499 kr
Ett av mina första vingårdsbesök gjordes till just Melville. Min dåvarande bästa vän pluggade i San Diego och jag hälsade på under nyår. Vi skulle köra upp till Santa Barbara för att besöka några producenter och självklart äta på Hitching Post, restaurangen från kultförklarade filmen Sideways. Av någon anledning kom vi i väg alldeles för sent från San Diego så det blev ett väldigt kort besök hos Melville. Och just det har etsat sig fast i mitt minne. Jag köpte med mig en flaska Estate Syrah som dracks upp för några år sedan. Noterar också att min allra första bild på Instagram är från just det här besöket. Men vinet då? Smak av mörka bär, anis och torkade örter. En härlig fräschör och väl integrerade tanniner. Häll upp i karaff och drick nu till en bättre köttbit eller lägg undan några år.

Och med de tre vintipsen säger jag skål!

Ps. Du missar väl inte vår livesändning på torsdag när vi pratar Bourgogne?