Midsommars godaste tårta!

Vinkompassen

2023-06-19
 2min

Tillsammans med kocken Johanna Westman har vi tagit fram ett tårtrecept perfekt för midsommar: midsommarpavlova med rabarbercurd, Dooleysgrädde, Dooleyskolasås och jordgubbar. Varsågod!

PAVLOVA
6 äggvitor
½ tsk salt
3 3/4 dl socker
1 1/2 msk majsstärkelse
1 nypa äkta vaniljpulver
1/2 msk vitvinsvinäger 
Dooleysgrädde – se recept nedan
Rabarbercurd – se recept nedan
Dooleyskolasås – se recept nedan
1 liter jordgubbar
Ätliga blommor som penséer, tusensköna, blåklint, syren eller liknande. 

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa tills smeten är hård. Vispa sedan i majsstärkelse, vaniljsocker och vinäger.
  3. Rita upp två lika stora rundlar på ett bakplåtspapper. Smörj pappret med lite rapsolja.
  4. Klicka ut marängsmeten jämnt och bred ut i cirklarna. Gör gärna kanterna något högre för att få plats med fyllning. 
  5. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 125°C. Grädda ca 1 1/2 timme. Stäng av värmen och låt formen stå kvar tills ugnen svalnat – gärna över natten.
  6. Gör rabarbercurd, dooleysgrädde och kolasås – se recept.
  7. Lägg den ena tårtbotten på ett fat. Klicka på hälften av rabarbercurden och 1/3 av dooleysgrädden. Lägg på den andra botten. Klicka på resten curden och grädden. Ringla över kolasås och garnera med jordgubbar och ätliga blommor.

DOOLEYSGRÄDDE
200 g färskost
5 dl vispgrädde
½ – 2/3 dl Dooley’s Original Toffee
Zest från 1 citron

  1. Vispa färskosten fluffig med elvisp.
  2. Tillsätt vispgrädde och fortsätt vispa tills du har en fluffig grädde som inte är för hård.
  3. Vänd ner Dooley’s och citronzest. 

RABARBERCURD
300 g späda rabarber
2 msk vatten
1 ¼ dl strösocker
1 ägg 
1 rågad msk smör

  1. Skiva rabarbern i 1 cm tjocka skivor.
  2. Koka den tillsammans med socker och vatten tills rabarbern är helt mjuk. Sila genom en sil till en slät puré.
  3. Lägg tillbaka purén i kastrullen. Knäck i ägget och värm tills blandningen tjocknar eller är uppe i 85 grader. Blandingen får inte koka. Rör ner smör och låt svalna. 

DOOLEYSKOLASÅS MED BRYNT SMÖR
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
3 msk strösocker
½ dl ljus sirap
50 g smör
2 msk Dooley’s Original Toffee

  1. Koka upp grädde, mjölk, socker och sirap i en kastrull och låt koka till 105°, ca 30 min. 
  2. Bryn smöret i en kastrull tills det slutar skumma och doftar nötigt.
  3. Vänd ner smör och Dooley’s i kolasåsen.
Foto: Ulrika Pousette, recept: Johanna Westman

TREVLIG MIDSOMMAR!