
Chile avsnitt 3 – Itata
I avsnitt 3 befinner vi oss i Itata.
Ett land som planterade vinrankor redan runt 1550 kan man verkligen kalla det för nya världen när vi pratar om vinproduktion? I september 2022 var jag på en fantastisk resa där vi bilade från Santiago ända ner till Chiles Patagonien. Med på resan var också Madeleine Stenwreth MW. Hon jobbar mycket med Sydamerika i vanliga fall. I den här serien som är uppdelad i fyra avsnitt riktar vi blicken mot vinlandet Chile och kanske främst de platserna med en väldigt lång historia. Som i det här avsnittet där vi befinner oss i Itata.
Medverkande i avsnittet:
Daniella Lundh Egenäs
Madeleine Stenwreth MW
Leo Erazo Lynch
Marco De Martino
Sebastián De Martino
Det finns i dagsläget väldigt få viner från Itata på Systembolaget. Men ibland dyker de upp i det tillfälliga sortimentet, så håll utkik, de är verkligen värda att testa!

2025-05-26
Vin till pastasallad – rätt vin till rätt sallad
Vin till pastasallad handlar om balans. När vinet speglar det som ligger på tallriken, lyfter hela måltiden. En mild kycklingsallad kräver något helt annat än en med pesto eller salami. Här får du vintips för olika typer av pastasallader.
Vinkompassen

2025-05-26
Bellini – drinken som smakar italiensk sommar
Bellini är en lättblandad, fruktig drink som får sin elegans från mousserande vin. Välj rätt vin, mixa en len persikopuré – och njut av en bubblig cocktail som passar till både brunch och fördrink.
Vinkompassen

2025-05-26
Vin temperatur – så landar smaken precis där den ska
Vinets temperatur gör större skillnad än man tror – men det behöver inte vara svårt. Med några enkla riktlinjer får du rätt temperatur på rött, vitt, rosé och mousserande så de smakar som de ska.