Månadens dyrgrip

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-08-30
 2min

Från Nya Gamla Spanien

Vinerna från Terroir al Limit hör idag till dem absolut främsta från hela Medelhavet. Transparensen, elegansen, energin och finessen som Dominik Huber & Tatjana Peceric med team destillerar från deras vingårdar är enorm.

Få regioner i världen kan jämföras med det isolerade Priorat. Hisnande sluttningar av sylvass skiffer, i princip antika rankor och ett oförlåtande klimat. Man återvänder ofta till termen “heroisk vinodling” och det Terroir al Limit är dedikerade till i det avlägsna och extrema Priorat är ett fantastiskt exempel på just det. Här lyckas de trolla fram några av världens finaste exemplar av Carignan & Grenache samtidigt som man räddar vinkultur och håller historien levande.

Priorat med Terroir al Limit i spetsen har kommit långt de senaste decennierna. Vinerna har förädlats och kraft har ersättas av lätthet, överextraktion bytts mot finess och tät frukt givit plats åt eterisk parfym utan att mista koncentration och intensitet.

2021 Terra de Cuques är ett perfekt exempel på det. I byn Torroja tar man både Grenache och Carignan och gifter till ett sensationellt uttryck av både plats och druva. Ett vin som ger otrolig drickbarhet, som både är superseriöst och med otrolig charm.

Terroir al Limit Terra de Cuques Negre 2021 349 kronor

”Markerad doft av björnbär, skogshallon, jordgubbar och muskot, inte helt olik en helklasad burgundisk skapelse. I munnen mer hemmastad sin adress där finslipade tanniner och integrerade syror möter saltlakrits och violer i givakt. Inte främmande för lagring men rycker ni korken bör vinet viga sitt liv åt ört-stinna lammracks med rotfrukter efter en runda i lämplig karaff. Välgjort och direkt gott från ett riktigt toppnamn i Priorat som avlossar sin första lansering på svensk mark.”

Med glaset vid tangenterna,
Jesper Wictor