Kanelbullens dag – vin till kanelsnäckor
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-10-04
1minKanelbullens dag den 4:e oktober har numera en given plats i vår högtidskalender och firas i hela Svea Rike. Kärleken till den bruna snäckan ter sig oändlig och är det något bakverk som kan komma i närheten av en nygräddad ”Du gamla , du fria” så är det förmodligen den älskade kanelbullen.
Vintips till kanelbullar.
Låt oss starta med det uppenbara: det finns inget som kan konkurrera med ett glas iskall mjölk, kombinationen är uppe på samma nivå som Vin Jaune och mogen comté och förtjänar en egen sida i nationalencykopedin.
Men ibland kanske ni vill servera kanelbullen under lite mer festliga former och det är ju trots allt fredag vilket gör det legitimt att, i barnfria miljöer, sippa på ett litet glas fortifierat vin som hörsammar efter Madiera. En halvsöt historia som inte sällan bär drag av bakverkets beståndsdelar – kanel, kardemumma och farinsocker som lyfter den måttligt söta, men intensivt kryddiga bullen. Dessutom är vinet väldigt friskt med hög syra, vilket blir en fin kontrast till bakverkets mjuka smörighet.
Verdelho-druvan producerar den näst torraste av de fyra traditionella stilarna och är det säkraste alternativet för lyckad after-work-fika. En öppnad flaska klarar lätt en månad i kylskåpet.
Broadbent Verdelho 10 Years
Inspiration
2024-09-20
Svamprisotto med parmesan – enkelt recept!
En välgjord risotto med skogens bästa råvara är en svårslagen kompis när mörka tider stundar och Nebbiolon fyller glasen.
Vinkompassen
2024-04-18
9 regler för perfekt mat- och vinmatchning
När man lyckas med riktiga superkombos kan vinet verkligen förhöja en maträtt där smaker och dofter förenas i en perfekt symfoni, men fel vin kan också göra att det verkligen krockar i gommen. Så vad är nyckeln till en lyckad kombination?
Vinkompassen
2024-08-30
Vin till svamp – 3 bra svampviner!
Vad dricker man till svamp? De svenska skogarna kokar av matsvampar och högt upp på mångas önskelista står kantareller.