Kanelbullens dag – vin till kanelsnäckor

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-10-04
 1min

Kanelbullens dag den 4:e oktober har numera en given plats i vår högtidskalender och firas i hela Svea Rike. Kärleken till den bruna snäckan ter sig oändlig och är det något bakverk som kan komma i närheten av en nygräddad ”Du gamla , du fria” så är det förmodligen den älskade kanelbullen.

Vintips till kanelbullar.

Låt oss starta med det uppenbara: det finns inget som kan konkurrera med ett glas iskall mjölk, kombinationen är uppe på samma nivå som Vin Jaune och mogen comté och förtjänar en egen sida i nationalencykopedin.

Men ibland kanske ni vill servera kanelbullen under lite mer festliga former och det är ju trots allt fredag vilket gör det legitimt att, i barnfria miljöer, sippa på ett litet glas fortifierat vin som hörsammar efter Madiera. En halvsöt historia som inte sällan bär drag av bakverkets beståndsdelar – kanel, kardemumma och farinsocker som lyfter den måttligt söta, men intensivt kryddiga bullen. Dessutom är vinet väldigt friskt med hög syra, vilket blir en fin kontrast till bakverkets mjuka smörighet.

Verdelho-druvan producerar den näst torraste av de fyra traditionella stilarna och är det säkraste alternativet för lyckad after-work-fika. En öppnad flaska klarar lätt en månad i kylskåpet.

Broadbent Verdelho 10 Years