Kan man dricka vin till semla?

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2024-02-09
 3min

Äntligen är den här — årets höjdpunkt! Jag talar såklart om fettisdagen. Semlor är min svaghet, definitivt en av anledningarna till att gymmet behöver besökas oftare än sällan. Kan man dricka vin till semla då? Vin kanske inte är det första du tänker på att dricka till, men rätt kombinerat kan det bli en fullträff. Många har säkert redan hört talas om superkombon semla och Sauternes. Jag har plockat fram vintips till tre populära varianter av semlor: den klassiska semlan, pistagesemlan och chokladsemlan.

Mest för underhållningen bad jag först ChatGPT förklara vad en semla är:

”En semla, även känd som fastlagsbulle eller hetvägg, är ett traditionellt svenskt bakverk som vanligtvis förknippas med fettisdagen, en dag som infaller före fastan i den kristna kalendern. Semlan består av en ljus vetebulle som är smaksatt med kardemumma. Bullen skärs av på toppen, och en del av inkråmet tas bort och blandas ofta med mandelmassa och mjölk eller grädde. Denna blandning läggs sedan tillbaka i bullen, som toppas med vispad grädde. Slutligen placeras ”locket” av bullen ovanpå grädden, och semlan pudras med florsocker.

Semlor har en lång historia i Sverige och har utvecklats över tid. Från att ursprungligen ha varit en enkel brödbulle har de blivit allt mer utsökta och varierade. Idag finns det många variationer av semlor, inklusive de med olika fyllningar och smaker, som choklad, vanilj och pistage.”

Klassisk semla och Brännland Iscider Fatlagrad 2021

Den klassiska semlan förtjänar att kombineras med svensk dryck i glaset. Om Brännlands Iscider platsar på Nobelmiddagen så ska vi nog kunna para ihop den med en semla också. Just till semlan häller jag gärna upp varianten som har fatlagrats för lite extra komplexitet. Iscidern är fruktig och mycket söt med en frisk smak och en distinkt fatkaraktär. Inslagen av röda äpplen, aprikosmarmelad, marsipan och apelsin kompletterar semlans smaker på ett förtjusande sätt. Serverad kyld, erbjuder den en uppfriskande kontrast till semlans mjukhet. (Ifall du har missat serien om när jag besökte Brännland i höstas kan du se den här.)

Pistagesemla och Cossart Gordon Bual Colheita 2014

Pistagesemlan, med sin unika nötiga smak och mjuka textur, kräver ett vin med komplexitet och friskhet. En madeira är ett utmärkt val. Jag väljer Cossart Gordon Bual Colheita 2014 till pistagesemlan. Denna madeira är komplex och stiltypiskt knäckig med en utvecklad och mycket frisk smak vilket är en perfekt matchning till pistagesemlans distinkta smakprofil.

Daniel Lindebergs omåttligt populära chokladsemla består av chokladbrioche med chokladcremeux, mandelpraliné, kardemumma, kakaonibs, mascarponemousse samt rostade Valenciamandlar.

Chokladsemla och Braida Brachetto d’Acqui 2022

En första tanke kring kombination kanske hade varit ett portvin. Men till en fyllig och intensiv chokladsemla väljer jag att kontrastera med smaker av röda bär i glaset och friska upp med något lätt mousserande, som en Brachetto d’Acqui. Syrliga körsbär eller exempelvis en hallonkompott bruka ju ofta kunna vara tillbehör till en chokladessert så varför inte matcha med liknande smaker i glaset? Braida Brachetto d’Acqui 2022 är ett utmärkt val. Detta bäriga, pärlande och söta vin med inslag av körsbär, jordgubbar, rosor och hallon erbjuder en frisk och fruktig kontrast till chokladsemlans tyngd.

Vilken semla äter du helst och vad dricker du till? Dela gärna med dig genom att tagga @vinkompassen på sociala medier.

semla

Vill du ha fler tips som dessa?
Få dem direkt i din inkorg! 👇🏼

Vad gillar du?

Sådär ja, Välkommen! 🤩

Vi hörs vidare på mejlen.