Julköttbullar recept

Vinkompassen

2024-12-17
 1min

Julköttbullar är en självklarhet på julbordet. Här får du ett klassiskt recept som ger saftiga och smakrika julköttbullar. Perfekta att steka i panna eller tillaga i ugn för att spara tid.

Julköttbullar recept – med kryddpeppar och senap  

Här ger vi på Vinkompassen dig vårt bästa recept på klassiska julköttbullar med kryddpeppar och senap.  

Ingredienser (ca 90 köttbullar)

1 kg blandfärs

1 gul lök, finhackad

1 dl grädde

1 dl ströbröd

2 ägg

1 tsk salt

1 tsk malen kryddpeppar

2 msk skånsk senap

Smör till stekning

Gör så här:

  1. Blanda ströbröd och grädde i en skål. Låt svälla i ca 10 minuter.
  2. Tillsätt ägg, senap, kryddpeppar och salt i smeten. Rör om väl.
  3. Blanda i blandfärs och finhackad lök. Arbeta snabbt ihop till en smidig smet.
  4. Forma små köttbullar med hjälp av fuktade händer.
  5. Stek köttbullarna i smör i en stekpanna tills de får en fin gyllenbrun färg. Alternativt, tillaga dem i ugn på 225°C i ca 15 minuter för att spara tid.

Julköttbullar i ugn – perfekt när tiden är knapp  

Att tillaga julköttbullar i ugn är ett utmärkt sätt att spara tid och samtidigt få jämnt tillagade köttbullar. Lägg de rullade köttbullarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen på 225°C i cirka 15 minuter. 

Vänd gärna köttbullarna en gång under gräddningen för att få en jämn färg. För bästa smak kan du steka köttbullarna snabbt i smör efteråt.

Julköttbullar nötfärs eller blandfärs – vad ska du välja?  

Valet mellan nötfärs och blandfärs beror på vilken konsistens och smak du föredrar. I vårt recept har vi använt oss av blandfärs då vi tycker att det ger en saftigare smak.

Tips! Läs och få tips om bästa vinboxen till julbordet.