Champagne till nyår – den perfekta storleken

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-12-18
 2min

Magnum – detta magiska format. På grund av sin storlek överlägsen den normala flaskan i lagringsduglighet och utväxling. Storleken gör att innanmätet åldras långsammare med längre platåer av vinets olika faser. Vilket delvis kan förklaras med att flaskhalsen och korken är lika stora som en vanlig flaska vilket betyder att luftfickan som finns under är den samma vilken då bromsar vinets progression i större flaskor. Sen är Champagne en av vinvärldens mest lagrings-vänliga regioner och det skadar sällan att låta skumpor, oberoende av storlek, vila sig i form.

Men storleken, som alla vet, kan också kvalitetsmärka andra områden och vid större bjudningar, likt kommande aftnarna, är det ypperligt att jobba med större flaskor. Mer gäster, längre sittningar och senare klockslag utgör parametrar som smidigt fortskrider med färre men större flaskor. Och en av Systembolagets bästa och utan tvekan mest prisvärda magnumflaskor kommer från den strålande producenten Pierre Peters.

Cuvée de Réserve magnum innehåller alltid vin från bara en enda årgång. Druvorna kommer från särskilt utvalda Grand Cru-vingårdar i Côte des Blancs. Efter skörden pressas druvorna varsamt och musten får därefter jäsa i små, temperaturkontrollerade, rostfria ståltankar. Efter avslutad jäsning får vinet vila på sin jästfällning en tid innan det får jäsa en andra gång på butelj.

Vinmakaren är Rodolphe Péters förädlar 100 procent Chardonnay där cirka 2/3 delar av druvorna kommer från vingårdslägen i Le Mesnil-sur-Oger och resterande druvor kommer från vingårdar i Oger, Cramant och Avize. Ett noggrant urval av druvor sker redan i vingården och alla druvor skördas uteslutande för hand.

Pierre Peters Cuvée de Réserve magnum 1099 kronor

”Lätt oxad äppelfrukt, rabarber, ostronskal, kalksten, kaksmulor och grapefrukt ålar sig ner i munhålan där en uppercut av läskande struktur tar frukten i handen och håller den hårt. En flytande rabarberpaj i en storlek ämnad nyårsmiddagens långa sittningar”

Vinhuset

Pierre Péters grundades 1858 i den berömda Champagnebyn Le Mesnil-sur-Oger. Grundaren Gaspar Péters kom från Luxemburg och köpte två hektar mark i Le Mesnil. Sonen Camille var pionjär när det gällde att buteljera under egen etikett och 1946 tog hans son Pierre Péters över och gav firman dess nuvarande namn. Firman leds idag av Rodolphe Péters som tog över familjeföretaget 2008 och sedan dess skapat några av distriktets mest uppmärksammade odlarchampagner, eleganta, knivskarpa och lagringsdugliga. Druvorna är till 100 procent Grand Cru från 20 hektar vingårdsmark i Le-Mesnil-sur-Oger, Oger, Avize och Cramant.