Vin till gryta – under 150 kronor

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-10-09
 1min

Mörka tider kräva mustiga viner som besitter en grytig och smakrik aura. Det finns tuffare saker att kombinera med vin, en bättre gryta gryta fylld med mörk massage som ger en fyllig tallrik ämnad för fylliga viner är en extremt mottaglig medspelare vid middagsbordet. Glaset ni sippar på under matlagningen är, efter salt och peppar, den viktigaste kryddburken för balans och djup.

Jag har plockat ihop tre röda hjältar under 150 kronor som alla är trogna en bättre gryta och ger väldigt mycket vin för pengarna. Lek ihop det enkla, men ack så goda, receptet nedan och njut samtidigt som höstmörkret slukar rummet.

Boeuf bourguignon – recept på klassisk fransk gryta

 2 kg högrev i 3 cm kuber
– 3 tjocka skivor rökt sidfläsk, skurna i stavar
– Svålen från fläsket
– Timjan
– 3 vitlöksklyftor, hackade
– 2 morötter, i grova stavar
– 4 msk tomatpuré
– 1 burk tomater
– Rött vin
– 10-15 schalottenlökar
– 10-15 champinjoner
– Persilja

1. Bryn köttet i smör och olja och häll över i en gryta tillsammans med färsk, eller torkad timjan och den rökta fläsksvålen, tillsätt vitlök och morötterna, rör om någon minut.

2. Tillsätt tomatpuré och rör om igen så att också den bryns, häll i tomaterna, deglacera stekpannan där köttet brynts med ett glas rött vin och häll i grytan. Häll på mera rött vin tills det står lite under köttet och låt sedan grytan sjuda med lock i ca 2 timmar. Köttet ska vara mjukt och nästan falla isär.

3. Stek schalottenlöken sakta i en stekpanna under tiden som grytan kokar. När den fått fin färg, tillsätt en skvätt vatten och sjud tills vattnet kokat bort. Bryn champinjoner och sidfläsk, ställ åt sidan.

4. När köttet är klart, tillsätt sidfläsket, champinjonerna och schalottenlöken. Lägg upp på tallrikar och strö hackad persilja över

Grytvänliga röda viner.