Tillfälligt sortiment 10 maj

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-05-08
 2min

Hej!

Det råder fortfarande kaosartad stämning i Systembolagets logistik och därför har många artiklar ämnade för lanseringen 10 maj flyttat fram ett eller två datum. Således en mindre skara som dyker upp på hyllorna men russinen ur kakan är plockade och nedan sammanfattade. Slår ett extra slag för Elio Sandris skapelse vilken tillhör det absoluta toppskiktet av välgjorda och komplexa Langhe Nebbiolo.

Mycket nöje!

Champagne Saint-Réol Grand Cru Extra Brut 479 kr

Harmonisk och stram doft som domineras av kalksten, mariekex, grapefrukt och hasselnöt. Moussen är fyllig och den knastertorra profilen avkastar ett isande drag med läskande effekt. Kombinationen av en dominerande citrusprofil och höga syror skänker upplevelsen den fräschör som tar helheten, sett till prislappen, från habil till sylvass. Prislappen är knappast låg men sett till ursprung, leverans och framtid lyser fyndlampan starkt.


Vincent Charlot Fruit De Ma Passion 2019 549 kronor

En skarp laddad ånga dunstar på glasets innanlår och en stilig vinifierad ånga svävar upp till och dubbelpipan med vaniljbakelser, brödig autolys, lätt oxidativa drag av boket äpple samt apelsinmarmelad. I munnen kommer ett ungdomligt riv i den solvarma fruktprofilen vilken vilar inbäddad i en behaglig mousse med syran som konstant väckarklocka. En väldigt levande och personlig skumpa från dunderårgången 2019.


Piroska Joiseph Natur Weingut 199 kronor

En lättsmält blend från Burgenland driven av sin naturliga filosofi. Ofiltrerad och nästintill orörd druvmust vibrerar av röda bär och kryddor med en aura av, ber om ursäkt för kommande anglicism, easy going. Vinet är verkligen ämnat för direkt konsumtion, gärna till en bättre bricka chark där korrekta temperaturer i glas och i det fria är av stor vikt – svalt och minst 18 soliga plusgrader. Weingut Joiseph har helt enkelt skapat sprudlande energidryck för vuxenvärlden.


Gran Caus Rosat 239 kronor

Här snackar vi seriös rosa druvsaft med ett brant djup i den generösa fruktkorgen. I flätverket pockar jordgubbar, tranbär, hallon, örter och bigarråer på uppmärksamhet utan att trycka bort strukturen som rattar det rosa fläsket. Lagringsobjekt som kommer att växa med hjälp av en rundlagd karaff.


Langhe Nebbiolo Cascina Disa 301 kronor

Efter en måttfull start andas vinet morgonluft och ett omisskännligt grus i maskineriet löper gatlopp mellan steniga mineraler, rosor, körsbär och apelsinskal. Knappt ur startblocket men den stora årgångens underliggande struktur kommer med hjälp av tidens tand skulptera en underbar Langhe. Ett givet köp för undertecknad.


Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.

Med glasen vid tangenterna,
Jesper Wictor