Sparris med vitlöksvinegrätt

Vinkompassen

2024-05-14
 1min

Det finns helt klart problematiska inslag i en sparris anatomi när vi snackar om mat-och vin i kombination. Oxalsyra och natriumglutamat är bovarna i dramat som dock enkelt kan utmanövreras med hjälp av att ni skapar en brygga på tallriken och ser till att druvmusten pressats på gröna druvor. I receptet nedan fokuserar vi på tillbehören där mandlar, ost, fett och salt skapar många bryggor som gör det tacksamt att kombinera med. Förslag på vin nedanför recept.

Recept av Johanna Westman för en cookalong.

4 förrättsportioner

500 g grön sparris
½ dl rostade marconamandlar
100 g lagrad getost eller smakrik manchego
2 – 3 msk vitlöksvinegrätt

Vitlöksvinegrätt

1 vitlök kingsolo
4 msk smakrik olivolja
1 msk rödvinsvinäger 
1 msk citronsaft
½ tsk salt
Nymald svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. 

Ta bort det yttersta pappret på vitlöken och vira in den i folie. Sätt in i ugnen i cirka 40 minuter. Låt sedan svalna.

Dela vitlöken och pressa ut det mjuka innandömet i en hög bunke. Tillsätt de andra ingredienserna och mixa ihop till en slät dressing.

Ansa sparrisen genom att bryta av den träiga roten. Pensla med lite olivolja och grilla sparrisen i en grillpanna eller på grill tills den fått färg runt om.

Lägg upp sparrisen på ett fat. Ringla över dressing och strö över hackade nötter och hyvlad getost.

Vintips