Vinlagring

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-09-13
 2min

Lagra vin hemma – enkla tips.

Om man vill unna sina finare viner ett längre liv i förhoppningen att fånga och öppna dem under deras crescendo är en vinkällare, vinfack eller ett vinskåp det säkraste underlaget för lyckade operationer. Men man kommer ganska långt även med enklare medel då vinet främst bryr sig om är att platsen är mörk och sval. Nedan följer parametrar att tänka på i ditt lokala mikroklimat

Temperatur

Den ideala temperaturen för lagring ligger mellan 11 till 14 grader. Alltför höga temperaturer kan göra viner obalanserade och kokta, medan en längre tid under alltför låga grader får mognadsprocessen att stanna av. Men den stora vindödaren är varierande temperaturer under kort tid, köket är rummet där temperaturen varierar mest och därför är kylskåpet den enda säkra platsen för din pava vin. 

Ljus

Aldrig i närheten av fönster eller rummens solkyssta fläckar. Vin är mycket känsligt för ljus och ultravioletta strålar. Såväl solljus som artificiellt ljus kan förändra och till sist förstöra ett vin. Grunden till att många vinflaskor är gröna eller bruna baseras mycket på just detta faktum.

Luftfuktighet

Helst ska luftfuktigheten ligga på runt 70 procent. Om luften är för torr kan korkarna torka vilket leder till korkdefekt vin. Om luftfuktigheten är för hög kan etiketterna skadas vilket, i kontext dåligt vin, är det minsta problemet.

Vibrationer

Vinet vill gärna ha det lugnt och stilla omkring sig. Vibrationer påverkar vinet på samma sätt som det skulle påverka oss. Vi blir oroliga och i längden förändras vår personlighet. 

Kunskap

Ett tips om du vill lagra vin är hemma är att alltid läsa på eller hugga kunnig personal som kan förklara strukturen som krävs för långlagring kontra kortare vila. Är det rimliga priser kan man spara två av samma sort och studera evolutionen och således lära sig om vinets olika skeende i livet.. 

Hur länge kan man lagra vin?

Det beror på vinet – råmaterialet, hur det är förädlat, vinmakarens syfte och årgångens underliggande struktur. Säkra kort är exempelvis viner från Bordeaux, Champagne och Rioja. En del viner ska drickas unga på frukten och många konsumenter, speciellt nya generationens, uppskattar just det primära stadiet i alla sina viner, lagringsdugliga eller inte. Men om man fångar ett vin i all sin optimerade prakt är det oslagbart. Ett dyrt men enkelt exempel: Krug Champagne bör alltid lagras, stora viner i sin ungdom men grandiosa, smått religiösa upplevelser under sin mogna storhetstid.

Lycka till!

En trio lagringsdugliga viner!