Vin till svamp – 3 bra svampviner!

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-08-30
 2min

Vad dricker man till svamp? De svenska skogarna kokar av matsvampar och högt upp på mångas önskelista står kantareller. På grund av dess förträfflighet som smakförstärkare och syndigt goda smak är svampen en tacksam medspelare till vita, röda och starka viner.

Det finns något närmast religiöst över att stövla omkring i fuktiga skogsmarker och snubbla över en armé av enbenta gulhattar. Plocka, rensa och galoppera hem i lyckorusets eviga medvind. Kantareller och vin är en duo som i likt Simon & Garfunkel består av en oändlighet av perfekta harmonier.

Gåshusframkallande smakupplevelser som utgår från förädling och optimering av den ultimata råvaran. Smörstek, garnera, veva med risotto, dränk med smält comtéost, blanda i en smörig pasta och så vidare. Med andra ord en extremt tacksam produkt att kombinera med fermenterad druvmust och nedan följer tre stensäkra kombinationer. 

Godello med smörstekta kantareller är en kombination där magin ligger i dynamiken mellan kropp, syra och fett. Harmonin som uppstår när det krämiga vinet möter tallrikens tungviktare tar less is more till nya höjder och rikedomen smälter över gom och hjärta.

Sercial. Ett annorlunda val säger ni. Icke sa Nicke säger jag. En kantarellsoppa spetsad och kombinerad med en syrastinn 5 years old J.H Concalves blir ett av vinvärdens mest gastkramande möten. Ett vin som också rekommenderas när den experimentella ådran ropar då en fusion med det indiska köket är vad som brukar kallas ett skolboksexempel av ett lyckat möte.

Sen kommer vi till den förmodligen mest klassiska kombinationen. Druvan som alltid har en given plats när svamp ska masseras med grädde, ost, smör och örter – risotto och pasta you name it. Låt en vettig Nebbiolo med sin syra och tanninstruktur jobba in den ultimata föreningen, den som lyfter taket och får gästerna att stöna högt.

Svampviner