Recept på Pasta Carbonara
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2025-01-09
1minIngredienser:
450 g spaghetti- eller bucatini
100 g guanciale- eller pancetta
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 ägg
2,5 dl pecorino- riven, eller parmesanost
2 krm salt
2 krm svartpeppar- nymald
Gör så här:
- Skär fläsket i små kuber, ca 1 x 1 cm. Skala och finhacka vitlöken.
- Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Lägg ner pastan och koka enligt anvisning på förpackningen.
- Stek fläsket i olja tills den börjar bli lite krispig. Tillsätt vitlök och stek ytterligare ca 3 min.
- Häll av vattnet från pastan men spara ca 2 dl. Lägg pastan i stekpannan och blanda med fläsket. Vispa upp äggen och blanda med osten.
- Ta stekpannan från värmen och rör ner äggblandningen. Blanda väl. Tillsätt lite av kokvattnet och blanda till en krämig konsistens. Krydda med salt och peppar. Servera direkt.
Valet av vin och vad man ska tänka på.
En välgjord Carbonara smekt med kärlek och bra råvaror är något av det godaste som finns. Texturen, sältan och krämigheten väcker smått euforiska känslor och det är svårt att hitta en mer vinvänlig maträtt. Vinet behöver sin kropp för att inte tyngden på tallriken ska trycka bort druvmusten samt en syra som penetrerar allt det salt-feta. Här är det verkligen inte dumt tänka ”glokalt” med den gamla devisen ”if it grows together, it goes together” i bakhuvudet och således söka efter den italienska flaggan på hyllorna. Med det sagt, mousserande viner med en hög syra funkar alldeles utmärkt och så även stock-fet Riesling med en hydda av koncentration och struktur.