Recept på Pasta Carbonara

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2025-01-09
 1min

Ingredienser:

450 g spaghetti- eller bucatini
100 g guanciale- eller pancetta
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 ägg
2,5 dl pecorino- riven, eller parmesanost
2 krm salt
2 krm svartpeppar- nymald

Gör så här:

Valet av vin och vad man ska tänka på.

En välgjord Carbonara smekt med kärlek och bra råvaror är något av det godaste som finns. Texturen, sältan och krämigheten väcker smått euforiska känslor och det är svårt att hitta en mer vinvänlig maträtt. Vinet behöver sin kropp för att inte tyngden på tallriken ska trycka bort druvmusten samt en syra som penetrerar allt det salt-feta. Här är det verkligen inte dumt tänka ”glokalt” med den gamla devisen ”if it grows together, it goes together” i bakhuvudet och således söka efter den italienska flaggan på hyllorna. Med det sagt, mousserande viner med en hög syra funkar alldeles utmärkt och så även stock-fet Riesling med en hydda av koncentration och struktur.

Passande viner