Tillfälligt sortiment 6 september 2024

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-09-05
 4min

Vi kickar igång månaden september med högsommarvärme och ett rejält släpp på Systembolaget. Det är en mindre flod av högoktanig fermenterad druvmust som dyker upp på hyllorna med en fin balans mellan drickglädje och lagringsobjekt. Extra kul med udda ursprung som levererar för kaffepengar och en Barolo som överpresterar inom sitt prissegment. 

Mycket nöje!

Marc Hebrart Special Club Premier Cru 2020 649 kronor

En återkommande ”Special Club”-favorit som håller formen och prislappen varje år. Direkt och inbjudande med mogen stenfrukt, gröna äpplen, carambola, grapefrukt och kalksten. Läskande och isande stilig i munhålan där en klangbotten av syror och mineraler låter den ungdomlig båten sakta lägga ut från hamn. 


Temjanika Luda Mara 2023 139 kronor

Som ett direkt resultat av den rådande flod av italienskt och franskt går vi till motangrepp med solida flytande förlustelser från Nordmakedonien. Vilket yttrar sig i formen av en aromatisk historia kantad av saftiga apelsiner, solmogna citroner och krusbär inbäddade i en mullig struktur som växer för varje nytt andetag och krattar manegen för en fin afton med vegetariska råvaror på tallrikarna.


Kalkundkiesel weiss 2023 229 kronor

Claus Preisinger presenterar ett rent och tydligt naturvin som domineras av aprikoser, citronpastiller och energi. Konsumtionen bör vara kvick, vinet kylskåpskallt och humöret på topp så vinet får maximera den charmiga auran av vuxenläsk. Som klippt och skuret för sensommarvärmen.  


Haardt Riesling 2023 229 kronor

Haardt vet hur en riesling sten ska slipas och i en årgång dominerad av värme betyder det en pava druvmust redo för livet bortom korken. Syrorna är något lägre men snyggt integrerade i en nästan helt utjäst historia som frikostigt bjuder på saftiga päron, passionsfrukt, grapefrukt och aprikos.


Aucalà 2022 169 kronor

Ett lättgillat och lättklunkat vin i direkt behaglig stil som enkom kräver att dess slukare är torr i strupen. En mineralisk grund skapar ett klipp i steget vilket gör att den solkyssta frukten aldrig blir syltburk och sötsliskig. Blodapelsin och körsbär spelar pingis på ungdomsnivå och ibland räcker det väldigt långt. Ett stycke charm till ett bra pris.


Barbera d’Asti Frasca 2022 179 kronor

En stammis och glädjespridare som varje år skriker ut sin prisvärdhet i form av matvin och mångsidiga profil. Bigarråer och hallon landar i en örtbukett av timjan och mynta ivrigt påhejad av höga syror och närvarande garvsyra vilket skapar sprakande energi och ett vin som skryter med ömsom drickbart ömsom användbarhet.


Dorli Muhr Prellenkirchen Samt & Seide 2021 199 kronor

En parfym för livsnjutare som fönar näshålan med murrig mörk frukt, ett vrid på pepparkvarnen och citrusfrukt. Dorli Muhrt snickrar en kärnfullt smeksam Blaufränkish med en innehållsförteckning bestående av ett perfekt stråk syror som trycker fram lila plommon, surkörsbär, violer och björnbär vilket skapar något direkt gott som är redo att förtäras till helgens fläskschnitzel.


Côte de Brouilly Les Sept Vignes Château Thivin, 2022 249 kronor

Sköna droppar gamay från en väldigt stabil producent och man vet snabbt vad som komma skall när den klassiska skolans vinmakning fyller munnen med skogens alla bär och en hela-klasar-salt-salmiak daskar en lätt i rumpan vid vägens slut. Lätt och ledigt men seriöst och välgjort, horisont lång.


Crozes Hermitage Les Amandiers Domaine de Murinais 2022 249 kronor

Fina droppar Crozes som upplevs befriande pigga, redo att förtäras utan pardon. En uppviglare som med en finstämmig struktur sjunger psalmer om typicitet och adress. Blod och krossade pepparkorn hamnar i en lavendelbuske där mosade hallon vilar fast förankrade i den uttorkade jorden undertill. Snyggt och mångfacetterat vin, gott sa Bill! 


Barolo Giacomo Grimaldi 2020 349 kronor

Lystring! Ett stort Barolo-fynd går in för landning. Allting är relativt och nog kan 351 kronor upplevas vara motsatsen till ett fynd men sett till var vi befinner oss på vinkartan och vad ni får i glaset är detta en sanning. Ultraklassiska markörer som nypon, rosenblad, apelsin och körsbär sveper rent i näshålan och i munnen landar ett koncentrerat, gracilt vin och i dess delikata förpackningen svävar en struktur av närvarande syror och finslipad tanniner. 


Michele Satta Syrah 2021 359 kronor

Ett nytt ansikte på syrah-himlen som ger exakt vad man kan hoppas på när druvan möter den italienska myllan. Det är en atletisk Syrah med smidiga rörelser i grundstyrkan vilken består av svarta björnbär-och körsbär, violer och krossade vitpepparkorn. Den smakar och förmedlar precis i linje med mitt antagande efter första sniff, före första sipp. Gott!


Chateau Le Puy Emilien 2021 399 kronor

Ett ospacklat sammelsurium av biodynamisk, mörkröd essens sällskapar med cederträ i en mörk skogsglänta kantad av höstlöv. På tungan landar en harmonisk och finslipad men ung struktur med vaddering för många år innan ryggraden kroknar och kraftlös misslyckas med att lyfta mogenhetens torkade vördnad. En genomgående sympatisk producent som visar på områdets mer avskalad, läskande stil. Ett flytande dokument på hur det gamla stilens bordeaux-vin snickrats med modern teknisk finess.


Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.

Med glasen vid tangenterna,
Jesper Wictor