Tillfälligt sortiment 6 december 2024
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-12-04
4minÅrets sista lansering knackar på dörren och nu väntar ett lanserings-lugn fram till mitten av januari 2025. Systembolagets tillfälliga sortiment har verkligen vuxit till ett monster i volym och populäritet vilket kommer med ett pris. Svenska konsumenter får varje vecka bättre vin serverat på ett silverfat samtidigt som den logistiska biten lämnar mycket att önska. Ett delikat problem men undertecknad ser hellre mindre än större lanseringar 2025 eftersom det fragila systemet knappt klarar rådande tempo. Tillbaka till lanseringen, sista rycket för säsongen bjuder upp till dans och jag hittar den riktiga dunderhonungen i Champagne, Tasmanien och Norra Rhone.
Mycket nöje!
Grongnet Special Club Grand Cru 2018 549 kronor
En näsborre drar till stenfruktens förlovade lan i sällskap med krusbär och citrozest, på nässkiljeväggens andra sida sniffas kexchoklad och nougat. I munhålan förenas sidorna och strukturen tar över med en bitig attityd som är ung och kaxig utan att syrorna skär hål på emalj och kindben. Slutsats; en väldigt rakryggad och välgjord skumpa som bara kommer bli bättre för varje år som går.
Taittinger Prélude Grands Crus 795 kronor
Ett språng över en hel ocean av tutti frutti, träflis, gula äpplen och mosade vita vinbär nedborrade i den kalkstens-rika myllan skapar en balanserad karnevalsstämning i munnen. Vinet vilar 5 år på sin jästfällning vilket, tillsammans med frukten, skapar ett överflöd av krämig koncentration som navigeras av stiliga syror. Det är mycket goda, gyllene droppar som ömsom kittlar och ömsom smeker sinnen och papiller.
Small Wonder Riesling 2023 179 kronor
På svala Tasmanien går det att snickra Riesling som skjuter högt över både prislapp och sitt hopplösa namn. Det är ett knippe energi med höga syror som skapar ett nödvändigt nervdaller i den generösa fruktkompott som charmar smaklökarna. En oblyg men kontrollerad smak av lime, persika, petroleum, mango och mineralitet hänger kvar långt över mållinjen. Köp två flaskor och spara en till sparrisen år 2028.
Bassermann-Jordan Fass 615 Grauer Burgunder 2023 199 kronor
En skal-kysst Grauer Burgunder med en väloljad struktur ger ett vin ämnat för en ocean av maträtter vilket betyder en julbords-kompatibel druvmust med mycket personlighet. Mullig och smekande med bett i sin svala frukt, munkänslan är verkligen vinets stora stjärna. Inte alls oävet att lufta en timme innan förtäring och låta röda bär, blodapelsin, valnötter, tranbärsjuice och halm expandera sitt spelrum.
Saint-Joseph Lieu Dit Blanc E Guigal 2022 549 kronor
Kliniskt med pondus där en uppstramad, krämig koncentrationen ställer krav på sin struktur. Fetman behöver fräschör för att inte bli en parfymerad puré för neandertalare och där lyckas vinet med bravur då charm vinner över överdådighet. Vinet går att lagra i en evighet och äta till nästan allt men en retro-bakad potatis med en klick smör känns på något sätt väldigt bra. Smaken? En rak höger av citronkarameller, grapefrukt, vita blommor, kolasnören, örter och aprikos.
Meursault Narvaux Louis Jadot 2022 779 kronor
Grundtonen av maxade kalk-mineraler och syror skapar underlaget för smöriga ackord av hasselnöt, zestig citrusfrukt och citronolja i harmoni med det liv som precis vänt sitt första blad. Underbar textur med tuggbar, bred frukt i sval stil. Vinet behöver tid för att nå sitt clou och smörig sås till fisk för att sjunga.
Det är en flytande käftsmäll som är på gränsen till slösaktig med sitt maffiga koncentrat av frukt. Ett kryddigt mörker i en väldigt stringent stil som pryder vinets ungdom väldigt bra. Mörka körsbär, björnbär, lavendel och stjärnanis gottar sig i en köttvänlig struktur med tyngd som aldrig blir syltig. Gott!
Château Yvonne La Folie 2023 199 kronor
Loire babord och styrbord. Chateau Yvonne står stadigt i den övertydliga druvmyllan som kommer med Cabernet Franc- Svarta vinbär, jord, grön paprika och körsbär kommer i en mjuk och tillgänglig skrud ämnad för en direkt konsumtion. Saftigt men seriöst och användbart.
Stéphane Ogier La Rosine Syrah 2022 279 kronor
Något loj från startblocket men syresättningen antänder vinets finlemmade sida som ivrigt påhejad av salmiak-salt granit växer i glaset. Druvorna kommer från vingårdar kring legendariska Ampuis och det finns en elegant taktkänsla över viol, björnbär, blåbär och svarta pepparkorn som går att härleda till området och dess essens. En luftig yngling som bjuder på väldigt mycket av råmaterialet bästa egenskaper.
Altesino Brunello di Montalcino 2019 419 kronor
Ung men följsam i munnen med närvarande tanniner och medelhöga syror. Det är en brunello som är väldigt lätt att dricka nu men faten ligger lite ovanpå och behöver smälta in för att låta viol, svarta vingummi, farinsocker, körsbär och svart te finna ro i helheten. Inte den elegantaste eller mest komplexa historien men leveransen är väldigt stabil och årgången är en av 2000-talets största.
Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.
Med glasen vid tangenterna,
Jesper Wictor