Tillfälligt sortiment 31 maj

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-05-30
 4min

Månadens sista lansering är också månadens största och det är en underbar uppvisning som fyller hyllplan och webbsaldon. Här finns unika uttryck från unika adresser tillsammans med arketypiska skapelser som vibrerar av historia och tradition. Vi börjar med vitt från Chianti och avslutar med höga förväntningar i Sydafrika. Däremellan hittar vi bland annat ett underbart glammigt solsken från Ungern som, år efter år, överpresterar.

Mycket nöje!

Vernaccia di San Gimignano Vigna Santa Margherita 199 kr

Örter, Vicks Fruity Fresh Lemon, gula päron och mandelblom sveper rent i näsgångarna och avslutar den nasala resan som vidare i munhålan har ett knastertorrt, salt grepp med syror som strålar och frukt som svalkar. Det är ett komprimerat Chianti i formen av gyllene Vernaccia som lamslår munhålan och till slut ebbar ut med en grape-bitter eftersmak. 


Vezelay Galerne Montanet-Thoden 269 kr

Den jästfällnings-process som präglar helheten är påtaglig från start till mål. Doften är maffig och molnig där ett koncentrat av ananas, citronskal och mineraler vilar tryggt. Len textur med masserande effekt där några flingor havssalt gör att begäret efter nästa klunk är starkt. En krämigt ren upplevelse som efter en timme på karaff visar upp hela sitt register. Låt vin-äventyret kryddas med en smörig torskrygg eller helgrillad kyckling.


Kiralyudvar Furmint Sec 289 kr

Ett glammigt solsken till vin snickrat av en av ungerns riktigt stora förädlare. Som att Savennieres, Normandie och en mogen Champagne slår sig ner i fåtöljer av ylletyg och delar på en skål med semibotrytiserad frukt och arraksbollar samtidigt som de diskuterar mineraler och ph-värde. Ett vin som kännetecknas av glädje och bara är såå gott.


Meyer Family Vineyard Old Main Road Chardonnay 395 kr

En kanadick äntrar för första gången scenen och uppskattar rampljuset lika mycket som jag gillar vinet. Klassisk ballerina med en personlighet driven av terroir och en tydligt minimalistisk filosofi. Vinet är fortfarande i sin ungdomliga linda men hantverket glänser där balansen mellan struktur, fat och en citrusmylla av frukt är perfekt. Vinets tveklösa kvalité banar förhoppningsvis vägen för fler kanadensiska uppvisningar.


G.D. Vajra Rosabella Rosato 129 kr

Öppen doft i generös stil med hallon, apelsin och smultron i fin symbios. Älskvärd i munhålan med generösa mängder med hallon, apelsin och smultron hand i hand med ett bra bett i den piemontiska stommen av italienska syrorna. Ett enkelt rosévin som uppfyller sitt syfte att tillfredsställa med råge.


Leitz Rüdesheim Pinot Noir Rosé 149 kr

Ljuvlig näsa med massor av rabarber, stenfrukt och jordgubbar. Inte mindre ljuvlig i munnen där ett tyskt driv sätter tänderna i en balanserade smakrikedom vilket skapar en stil som är slankt generöst med Rheingausk precision. Leitz lägsta nivå är alltid hög och här sätter man ett skott i det rosa krysset och avkastar ett klockrent köp för vettiga d-mark vilket betyder en full varukorg för alla er som vill möta sommaren med en topprosé ifrån sluttningarna i Rüdesheim.


Ripa Rosado 299 kr

En stor doft från en stor personlighet. Det är en komplex Rosado som glimmar mörkt rosa i glaset. Mosade jordgubbar, körsbär, arrak, nötter och apelsinskal bildar ångan som pulserar upp från den virvlande druvmusten. Fortfarande dominerad av sin fatlagring i munnen men den underliggande frukten vibrerar med stöd av ryggrads-syrorna. Vinet är gott idag men tackar inte nej till en tids vila för sammansmältning och optimering av helhet. Köp två och lägg undan en till sommaren 2029.


Trediberri Langhe Nebbiolo 199 kr

Trediberri är en fantastisk producent som snickrar Nebbiolo i en skir, elegant stil. Men här har vi en mer tät och mörk Langhe Nebbiolo som i nuläget blott viskar om vackrare tider. Tanninerna tar sin plats både dem och de unga apelsin-syrorna behöver ordentligt med fett på tallriken vilket kommer låta fruktkorgen veckla ut sig med en charmig parad av övermogna hallon, sötlakrits, blodapelsin och rosor med fritt spelrum.


High Hopes 249 kr

Det lökiga namnet går att diskutera men vinet känns odiskutabelt i sin balanserade direkthet vilken signalerar det Nya Sydafrika i sans och balans. Aromatisk och fruktig i en stiligt uppsydd kavaj som omsluter en medfyllig kropp påhejad av en medelhög syra. Vinet går utmärkt att korka upp och servera när glöden gjort sitt med ett bättre stycke kött.


Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.

Med glasen vid tangenterna,
Jesper Wictor