Tillfälligt sortiment 29 november 2024
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-11-27
6minNovembers sista lansering är inte bara månadens svanesång utan också ett av årets bästa släpp. Nivån , från första franska luftblåsa till sista spanska droppe guld, är hög. Ett av de hetare husen i Champagne tar sin stora plats, fyndklockan klämtar i Rioja och Mosel och de två sista vinerna slaktar plånboken. Balans är nyckeln till framgång och en konstant i kommande nagelfarande.
Mycket nöje!
Vouvray Brut Nature Domaine Vincent Careme 2022 199 kronor
En aptitretare av rang som är sammansatt och redo för livet bortom flaskan. Fokus ligger på kolsyrad glädje med en underbar smak som bäst beskrivs i ordalag som berör paj och vaniljsås med rabarber och gula äpplen som huvudråvaror. Ett bubbel värdigt både aperitif och tolvslag således förbjuds vidare lagring…
Von Buhl Riesling Sekt Brut 2020 199 kronor
Välgjorda och strukturerade tyska bubblor som ger en fin återbäring ställt mot den fynd-märkta insatsen. Doften är tät och frukten kristallklar med svalkande inslag av gröna äpplen och citronkarameller vilka agerar förtrupper till det rostade brödet som smyger i vassen för att sedan rappt eskalera i den finish som kan skryta om en aura av komplexitet. En stadig pava som är värd alla världens riksmark.
Bérêche & Fils Brut Réserve 539 kronor
Bereche har på senare år blivit ett av områdets stora namn och flaskorna är extremt eftertraktade vilket, tillsammans med valutan, har gjort att priserna skjutit i höjden. Men ”insteget”, en årgångsblandad cuvée som hör hemma i instegens absoluta finrum, behåller även i år en fullt rimlig prislapp. Fördelningen av druvsorter är ungefär lika delar chardonnay, pinot noir och pinot meunier och musten jäser delvis på använda fat. Trots att det är en blend är Champagnen en våt, mousserande dröm för alla som uppskattar när regionen smakar dyr vit bourgogne. Smörigt insmorda fat fyllda med vinteräpplen, hasselnötter, nougat, ingefära och grapefrukt skapar en smakrikedom som kontrolleras av dosage och väloljade syror med ett vibrerande slutresultat.
Nivarius Edicion Limitada 2019 189 kronor
Läskande rondör i matvänliga skrud med gott om personlighet och driv. Bodegas Nivarius har tagit årgången och spikat upp den på bergets topp där den gula frukten lyser klarar än solen och hantverket är känslomässigt närvarande. Här finns en tydlig men icke-maskerande fatkaraktär samt honung, ylle, kanel och citron. En kycklinggryta känns ofelbar som sparringpartner.
Dr Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 2022 199 kronor
Ett kort och gott syndigt smaskigt vin, ett så kallat sugrörsvin drivet av lycka och syra. Korka upp utan eftertanke och pimpla saftiga gråpäron, fläderblom, skiffer, lime och nyslungad honung. Varken lätta asiatiska rätter med färsk chili eller sockrade ananasringar klagar på sällskapet.
Bassermann-Jordan Deidesheimer Leinhöhle Riesling Erste Lage 2022 309 kronor
Med vingårdslägets pluskonto av soltimmar och det pfalziska fluffet i ryggen uppstår en avkopplande ledighet bortkopplad från den minerade mineraliseringen som så ofta är den självklara hovmästaren över det stenhårda råmaterialet. En snabb runda i karaffen öppnar dörren och när honungen sakta börja droppa och salmiak strösslas över den svalkande primärfrukten av passionsfrukt och persika etableras sammansmältning.
Bründlmayer Riesling Heiligenstein 1ÖTW 2022 349 kronor
Osviklig klassiker som i nuläget är låst till sin ungdom vilket signalerar att lagring nästan är ett måste. Men underlaget är, som vanligt felfritt, och stora vackra klunkar stundar då vinet vaknar till liv. Om ni har problem med nyfikenheten så rekommenderas en delikat förpackad fet lax med syrlig bas som optimerat stimuli för syrorna och frukten som stavas grönt äpple, regn-stänkta mineraler, papaya och lime. Kan sparas 15-20 år.
Basserman-Jordan Forster Jesuitengarten Riesling GG 2022 699 kronor
Basserman-Jordan växer för varje år som går och producentens finaste verk är verkligen gryende storheter med massiva kilo av frukt påhejade av en fläckfri struktur. Det finns en vinmaknings-aspekt i textur och doft som präglar den ungdomliga attityden i vinet och när allt smälter samman kommer vinet växa två-tre snäpp i pondus och komplexitet. Smakprofilen är ultra-klassisk med aprikos, grönt äpple, lime, basilika, grillkols-kyssta citroner och skiffer.
Catherine le Goeuil Cairanne 2022 179 kronor
En contender till revbenets bästa vän på julbordet är funnen. Björnbär- färska och mosade- körsbärssås och lite mynta framkallar ett ha-begär efter nästa klunk där den stiltypiska sötma är under kontroll tack vare en ryggrad av syror och fräschör. Det är bara att korka upp och se glad ut.
Langhe Nebbiolo Figli Luigi Oddero 2022 199 kronor
Återbesök hos Figli Luigi Oddero Langhe och man hamnar snabbt i ett myller av bigarråer, hallon, pomerans och alladin ask. Kvickt uppstår alltså själva kvintessensen för ursprunget och frukten skiner i kapp med syran som tar sitt ansvar i att bibehålla rytmen i vinet. Faten sjunker in och trivs med att spela andrafiol medan tanninstrukturen håller vinet i ett juvenilt grepp som lär absorberas i helheten inom 2-3 år.
Le Difese Tenuta San Guido 2022 269 kronor
Minsta syskonet på det ikoniska vinhuset Tenuta San Guido familjeträd i en lätt men tilltalande stil. Det är en polerad helhet driven av en nästintill silkeslen frukt och struktur med fina syror i bakhasorna. Cassis, jord, ceder och mörka körsbär ligger på en volym justerad perfekt och det är något väldigt delikat över hela upplevelsen. En mini-Sassicaia som bara blir bättre för varje ny årgång.
Produttori del Barbaresco 2020 399 kronor
Ung och oförställd glädje från världens bästa kooperativ i år igen. Något mer uttorkad än den fantastiska 2019 men den vackra skruden med distinkta drag av rosenblad och apelsinzest klädda i nyanser av skogshallon och körsbär levererar som den lätta ballerinan ska leverera. Det är inte det mest långlivade årgången men ack så god och finstämd.
Massolino Barolo 2020 399 kronor
Massolinos doft är så pass klassisk att det liksom inte går att famla i blindo – mosade jordgubbar, läkerol-cassis, blodapelsin, svart te och nypon samt en anstrykning fat smickrar sinnen och smaklökar. Strukturen bildar en Barolo som säger välkommen till värmen och den nästintill läskande stilen är väldigt enkel att tycka om. Sista sippen har i vanlig ordning ett extra ackord i bakfickan.
Côte Rôtie Chateau d’Ampuis E.Guigal 2020 1449 kronor
Nu är vi uppe på en nivå som ligger bortom vinerna som nyss recenserats. Vi går från goda och välgjorda viner till något som närmar sig världsklass. En flytande Big Mac som skryter med en bottenlös, balanserad rikedom och komplexitet – björnbär, lavendel, salami, lila plommon, violer, bacon, ister och pepparkorn i svart och vitt. En ljuvlig årgång som allaredan är i fantastiskt form.
Vega Sicilia Valbuena 5º 2019 1695 kronor
Vi fortsätter i den högre skolan då en så väldigt elegant Vega Sicilia Valbuena 5º 2019 tar ton. En distinkt och vacker doft med raka rör, som sig bör, vilken skapar en frustande åtrå efter ett första smakprov. Direkt snyggt och väldigt gott med öppnas spjäll och en nästan mjäll struktur som karesserar den finputsade mörka frukten samtidigt som kryddhyllan skryter om en imponerande mångfald. En kompakt elegans och hatten lyfter högt åt det formidabla hantverket.
Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.
Med glasen vid tangenterna,
Jesper Wictor