Tillfälligt sortiment 19 juli

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-07-18
 3min

Kompatibla pjäser för grill och avkylning står på schemat och en lokal närvaro av det tillfälliga sortimentet i butiken närmast solstolens kant är av största vikt. I princip hela uppställning nedan går att knäcka samma dag som vinerna hamnar i korgen, det viktigaste är att korgen i butiken efter Systembolaget laddas med nödvändiga råvaror för en optimerad förening mellan glas och tallrik. 

Mycket nöje!

Van Volxem 1900 Brut 359 kronor

Det poppar och sprakar av passionsfruktkärnor, skiffer och en kompott av äppelsorter. Aprikoser tar vid i munhålan och den generösa frukten tippar nästan över till att bli för söt, men bara nästan. Syrorna löser som vanligt ekvationen och en glädjespridare av rang öppnar spjällen och låter vuxenläsken flöda. En Sekt som aldrig ber om ursäkt, vaken nu eller om 10 år.


Taittinger Brut Millésime 2016 699 kronor

Doften skriker om välgjorda bubblor i livets harmoni och näsan exploderar av citroner, grapefrukt, kalksten, bröd, inlagd ananas och gula äpplen. Stilen är sprattlande sval och direkt tilltalande, den krämiga moussen visslar ikapp med syrorna vilket betyder en Champagne som är redo att poppas och drickas utan omvägar i källaren.


Masseria Li Veli Askos Verdeca 189 kronor

En floral vind akterifrån bjuder upp till dans i näshålans innersta rum. I munnen öppnar en mer flerdelad smakprofil sin dörr på vid glänt och mängder av päron och äpplen i färgen grönt exponeras i den medelfylliga kroppen som tar en ordentlig svängom i munnen och en lätt kryddighet i svansen tar smaken hela vägen över mållinjen. Ett bra vin-och matvin för rimliga lire. 


Chignin Bergeron Les Terrasses 2022 229 kronor

Ett vin som bara är så väldigt gott. Vi mjuklandar på kanten av honungsburken och faller sedan ner i gräset vilket besudlats med gula äpplen och solmogen citron. Ett följsam textur som smeker alla våra sinnen tar vid och vid vägen slut dyker bittersöta element som skapar ett extra lager av personlighet. 


Château de Rochemorin Blanc 2020 249 kronor

En flytande spegelbild av ett klassiskt uttryck med mineraliska puffar rök som sveper in över ett träd med gula plommon med hackad örter vid sin fot. Ungdomlig men slipad med noggrannhet, med luft kommer mer finess och vid foten får örterna sällskap av krusbär. Vit Bordeaux under 300 kronor måste leverera på den här nivån för att den icke trendiga stilen ska få en större skara troende.


Chinon Gabare Domaine Grosbois 199 kronor

Druvan får skina när Grosbois mittfältare tar en tydlig position med pondus utan smink. Jag hamnar i en bärskog med blåbär, svarta vinbär, lakrisal, jord och vill inte hitta ut. Producentens kännetecken av balanserad koncentration lyser med sin närvaro i en tät förpackning som trippar på nätta tår genom bärskog och snår.


Kung Fu Malbec 2023 229 kronor

Varma körsbär, saftiga björnbär och rumstempererad sötlakrits i felfri synk med vinets struktur vilket skapar ett rejält tryck i frukten som lyckligtvis inte betyder sötsliskig drottningsylt. Det är en charmig Malbec med ett behagfullt bett i tanninerna vilka är redo för blodiga stekar från glödande grillkol. Servera svalt och njut.


Lamoresca Rosso 2022 289 kronor

I näsan briserar en smällkaramell av olika körsbär och ett pärlband av örter smälter över dess röda mörker. Vinets inre vildhet är under kontroll och i munnen driver syrorna kärnan av bärfrukt över fältet av violer där en bukett mynta väntar på den lila jordens slut. Gott och redo att fylla tomma glas.


Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.

Med glasen vid tangenterna,
Jesper Wictor