
Tillfälligt sortiment 14 mars 2025

Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2025-03-12
3minDet är en mindre flod av högoktanig fermenterad druvmust som dyker upp på hyllorna med plats för både lagringsobjekt och uppstuds-juice. Vi börjar med en grön parad av vita skönheter för att sedan ta en avstickare till PetNat-land och avslutar med sotade fransoser och tydliga italienare där en fullträff från Langhe drar längsta strået.
Mycket nöje!

Pétrichor Clos Thierrière 2022 349 kronor
En doft präglad av välmående med glöd i frukt och koncentration. Mulligt men stramt med en stadig gnista som lägger högljudda beats av kvitten, mineralrök, bivax och cykelslang med en Viktväktarna-vänlig äppelpaj på toppen. Ostvänligt och strukturerat med mycket att vinna på en kortare långlagring.

Georges Deschamps Chablis 1er Cru Fourchaume Les Vaupulans 429 kronor
Den ståltanks-process som präglar helheten är påtaglig från start till mål. Doften är maffig och molnig med ett koncentrat av ananas, ostronskal, zestig citron, örter och gröna äpplen. Mjukgörande med en masserande mallo-textur samt fina syror som adderar nödvändig skärpa och ryggrad. En krämigt klinisk upplevelse som efter en timme i glaset visar upp hela sitt register. Låt vin-äventyret kryddas med en gräddig historia där majskyckling är huvudingrediens.

Leitz Berg Schlossberg Ehrenfels 2022 429 kronor
Den skyhöga potentialen ligger i det kännbart oförlösta under den totalt förlösta syrabomben vilken fastnat i första hålet på en livrem ämnad personer som drömmer om plusmenyer. Energin har red-bulliga kvalitéer och vinet vibrerar av mogen grapefrukt, honungsmelon, sälta, stenfrukt och gröna vindruvor. Men Leitz är Leitz och Leitz bättre viner behöver alltid sin skönhetssömn innan öppningscermonin tar vid.

PetNat Rosé Finca el Molar 159 kronor
Trygg och härlig näsa med körsbär, hallon, blodapelsin och tranbär. Läskande ledig och farligt solig i munnen med fin energi och isande längd. En enkel historia som kommer smaka sommar när solen ligger på 15-16 grader i mitten av maj. PetNat är sannerligen ett lotteri där lindansandet är mest provocerande och älskas enkom av nyfrälsta, filterlösa vin-naturister men portugisen i glaset skiner med charm och stabilitet, Moravia Agria for the win!

Domaine Raymond Usseglio & Fils Les Claux 189 kronor
Glasklar i sin framtoning med blendens alla markörer i avklädd givakt. Sötlakritsen är sotad och tacksam, buskarna av röda-och mörka bär solmogna och garriguen nyplockad. Gott med den nödvändiga sisun som krävs för att inte bli monotont och syltburk. Släng på fläskkarrén på grillen/grillpannan med några väl inoljade primörer och låt slutresultatet stråla tillsammans med druvmusten i glaset. Ett välgjort och väldigt gott vin för rimliga euro.

Frasca Freisa d’Asti 199 kronor
En stammis och glädjespridare som varje år skriker ut sin prisvärdhet i form av matvin och mångsidiga profil. Blåbär, hallon och lingon med riv och ungdomligt kiv där höga syror och närvarande garvsyra skapar sprakande energi och ett vin som skryter med ömsom drickbart ömsom användbarhet.

Luigi Pira Langhe Nebbiolo 2023 259 kronor
Från start andas vinet morgonluft och ett omisskännligt brus i maskineriet avkastar hallon, rosenblad, apelsin och körsbär utan att skämmas. Knappt ur startblocket men den tydliga strukturen är redan hyfsat integrerad och den svåra årgångens underliggande hjälpmedel säger lufta, njut och servera aningen svalare än rådande nebbiolo-norm. Ett givet köp för undertecknad.

Crozes Hermitage Alain Graillot 2021 369 kronor
En sval mjuklandning i ett av Crozes Hermitage mest klassiska uttryck. Vinet klockar in på ynka 12 procent vilket resulterar volymknappen av stiltypiska drag är sänkt ner i terroiren vilken driver vinet blygsamt framåt utan att tumma en sekund på producentens stilmässiga drag. Vi snackar om en tät Syrah som balsamerar strupen med floral finess och asfalterade mineraler samt subtil brett, björnbär och svarta pepparkorn. Texturen vittnar om en balanserad ballerina som behöver vila sig i form.
Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.
Med glasen vid tangenterna,
Jesper Wictor