Tillfälligt sortiment 11 oktober 2024

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-10-09
 4min

Fredagens släpp bjuder på ett fullmatat skepp med krossade druvor som ger vår gråbleka tillvaro en känsla av solljus och förlängd sommartid. Lanseringens utropstecken är förfinande tyska bubblor från Rheinhessen som skryter med 44 månader på sin jästfällning, mängder med potential och bra prislapp. Stor kram också till sista namnet på listan, Grimaldis förmåga att spika varma 2020 är imponerande.

Mycket nöje!

Raumland Cuvée Marie-Luise Brut 2018 299 kronor

Sekthaus Raumland vet hur man ska förädla pinot noir som dribblar en mindre armada champagner upp på läktaren. Doften landar med knivskarp precision i det nasala tomrummet och fyller innanmätet med grapefrukt, mariekex, kalksten, grönt äpple och persika. En felfri, salt balansakt i där smaken följer doften och finner inkilad harmoni mellan den krämiga moussen och höga syrorna. Ett väldigt välgjort och gott bubbel. 


Ollwiller Grand Cru Riesling 2019 199 kronor

Jag blev lite extra lycklig när en producent från en gammal arbetsplats dök upp och presterade enligt minnesbankens sliriga anteckningar. Petroleum, mogen gul frukt, honung och saftiga gråpäron sätter den smakrika tonen vilken enkelt dirigeras av perfekta syror och kittlande mineraler till sista sipp. Buteljerad solmogen fräschör rustad för det asiatiska köket.


Burgweg Riesling Erstes Gewächs Philipp Kuhn 2022 279 kronor

En pfalziska kalkstens-bomb som avkastar pondus och personlighet samt ett kluster av passionsfrukt och lime som stirrar berget av mineraler i vitögat. Jordmånens saliverande egenskaper accentuerar druvans höga syror vilket tillsammans med dess slanka intensitet skapar ett ungdomligt yrväder som behöver värdefulla år i källaren för att sammanfogas. Först då kommer ni uppleva ädla droppar riesling.


Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2022 329 kronor

Vacker tolkning av en vacker druva som i vackra händer ger oss ett vin redan finjusterat för optimerat stimuli. Den välvårdade stilen fortskrider i munhålan där vinets inneboende energi tar fruktkorgen i handen för perfekt tvåsamhet. Citron, grönt äpple, ananas samt en subtil klick vanilj välkomnas och masseras av varenda levande smaklök. En välgjord och pedagogisk berättelse om terroir och vinifikation.


Bründlmayer Grüner Veltliner Ried Spiegel 1ÖTW Vincent 2021 549 kronor

Inte ofta ni ser en Grüner Veltliner passera undertecknads rappakalja och anledningen är enkel, inget stort fan av druvan. Men ibland tar den en under sina vingar och när mäster Bründlmayer står bakom spakarna händer det stora saker. En len struktur med attityd väcker begäret och när stenkrossade mineraler, snygga fat och gul-grön-äpplig-frukt ropar på uppmärksamhet i en smak som ter sig oändlig är det bara att kapitulera. Ett dyrt men väldigt gott vin.


Barbera d’Alba Mauro Veglio 2022 199 kronor

Veglios Barbera är ganska precis vad man vill att den ska vara sig. Vinets blodiga sida är under kontroll vilket adderar väloljad x-faktor till den omisskännliga dna-profilen av syradriven mörk frukt, mynta och järn. En totalt obekymrad, rak och lättdrucken historia som trippar på taktfulla fötter rätt ner i den feta lasagnen som fyller köket med väldoft.


Corcelette Domaine Louis-Claude Desvignes 2023 229 kronor

Första sippen är som första sniffen och båda inte frisätter en störtflod av mörka körsbär, skogsbär och rålakrits. Den mer lena skolan av gamay med pigg energi i sin sammetsdraperade struktur. Känslan är att vi har en fin contender när det vankas gåsamiddag.


Au Bon Climat Santa Barbara County Pinot Noir 2022 289 kronor

ABC vet hur man bygger ett vin från A till B(C) som sjunger rena grundtoner från start utan att tumma på lagringsduglighet. Jordiga jordgubbar, körsbär och snyggt integrerade fat fyller en sammetslen skepnad redo för bekväm tillvaro i stora kupor. 


Château Montus 2020 299 kronor

En balanserad ungdom med epitetet ”klassiker” fast förankrat vid höften. Ett harmoniskt mörker av frukt, tobak och lakrits stryker näshåren medhårs och man vet vad som komma skall. En tydlig struktur viskar om ett långt drickfönster som släpper fosterfettet först om 10 år.


A Tribute to Grace Santa Barbara County Grenache 2022 399 kronor

Klarröd i sin mjuka framtoning där druvans DNA verkligen skiner i form av ett kokande kärl av jordgubbar, apelsinskal, hallon och örter i en lätt moln-lik textur av koncentrerad transparens med en floral röd tråd som ständig kollaboratör. Delikat och väldigt gott.


Giacomo Grimaldi Barolo Ravera 2020 449 kronor

Efter en måttfull start andas vinet morgonluft och ett omisskännligt grus i maskineriet löper gatlopp mellan nypon, rosor och blodapelsin. Vingårdsläget Ravera behöver tid och vinet är knappt ur startblocket, men inlemmade syror och tanniner skapar ändå något som vädrar morgonluft efter 1 timmes syresättning. En krämig svamprisotto löser allt.


Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.

Med glasen vid tangenterna,
Jesper Wictor