Tawny Port – matvänligt och fruktansvärt gott.
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-10-25
2minNär tiden för levande ljus och braskaminer är kommen är det inte fel att sjunka ner i det upplysta mörkret med ett glas fortifierat. Nyligen lanserades Vallado 20 Years Old Tawny och den presterade på så pass hög nivå att stilen och vinet fick en egen liten text.
Tawny Port
Tawny Port är ett portvin där en lång lagring på ekfat är det centrala. Vinets mognad sker endast i faten, detta till skillnad mot den andra huvudtypen, Vintage Port. Vintage Port får sin slutgiltiga mognad på just flaska. Om du vill hålla isär de olika typerna på ett enkelt sätt – Tawny är ekfats-port och Vintage är flaskport.
Tawny Port har generellt fyra olika kategorier. Det är 10, 20, 30 respektive 40 årig Tawny Port. Dessa beteckningar eller namn betyder inte att vinet är en blandning som är exakt 10 eller exempelvis 40 år gammalt. Dessa viner kan ses som en komposition av ett antal olika årgångar som blandas tillsammans till ett vin som är minst 10 eller då 40 år. Många gånger är blandningen betydligt äldre än vad året anger på etiketten. Valet av stil visar hur producenten vill ha just sitt portvin. Stilen skiljer sig markant och att Portvin är portvin är väldigt långt från sanningen.
Quinta do Vallado är som sagt en 20 årig Tawny och druvorna till vinet kommer ifrån gamla 60 – 100 år gamla stockar. Efter skörden avstjälkas och selekteras druvorna för att sedan vinifieras i öppna cementkar, lagares. Där fottrampas vinet under alkoholjäsningen, och vid önskad restsockerhalt stoppas jäsningen genom tillsatts av 77 procentig druvsprit. Efter några månaders lagring på ståltank avgörs vilka viner som ska bli ruby och tawny. Tawnyvinerna läggs på gamla 600 liters ekfat. 20-årig tawny är en blend av viner som tillsammans utgör en medelålder av 20 år.
Vallado 20 Years Old Tawny 399 kronor
”Det buteljerade slutresultatet är ett sammelsuriernas runda bord och stilen skiner med elegans och kraft. Glaset andas en teater av sprakande , fylliga drömmar med en bergochdalbana av olika karaktärer som stavas av apelsinskal, dadlar, hasselnötter, nougat och tobak med en lång harmonisk eftersmak. En pava lycka jag kärleksfullt vill omfamna. Mer sötnosar åt folket.”
Det här buteljen kommer vara magisk tillsammans med en kavalkad av godsaker och här följer några favoriter utan inbördes ordning:
Creme Bruleé
En bit parmesanost
Anka med picklad apelsin och hackade marconanötter
Ugnsbakade fikon
Mörk choklad
Smakrika cigarrer
Tarte Tatin
Manchego
Alena i soffan framför levande ljus
Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.
Med ett glas Tawny vid tangenterna,
Jesper Wictor
Mat och vin
2024-10-24
Konsten att spegla smaker.
En av de enklaste sätten att låta vin och mat harmonisera är att spegla maträttens och vinets egenskaper i varandra.
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-08-30
Vin till svamp – 3 bra svampviner!
Vad dricker man till svamp? De svenska skogarna kokar av matsvampar och högt upp på mångas önskelista står kantareller.
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-07-12
Sherry- vinvärldens mest underskattade måltidsdryck.
Kombinationerna ter sig oändliga och vill ni bjuda hem till en ståtlig långlunch med många rätter och bjuda enbart på olika varianter av sherry är det fullt genomförbart