Sparris med forellromshollandaise
Vinkompassen
2024-05-06
1minRecept av Johanna Westman för en cookalong.
4 förrättsportioner
350 g vit sparris eller grön sparris
200 g smör
1 äggula
2 tsk pressad citron
2 – 3 msk vatten
2 msk finhackad gräslök
1 msk forellrom
salt och svartpeppar
1 skiva dagsgammalt vitt bröd
2 msk olivolja
Så lagar du:
Riv brödet i små bitar. Lägg i en stekpanna med olivolja och hetta upp under omrörning tills brödet får färg och blir frasigt. Lägg på hushållspapper.
Hollandaise:
Smält smöret till såsen på svag värme utan att det bryns. Ställ åt sidan men håll lite varmt.
Blanda äggulor, citronsaft och vatten i en liten rostfri kastrull (aluminium kan missfärga såsen).
Sätt på svag värme och vispa snabbt och ihärdigt tills blandningen tjocknar. Ställ av från värmen.
Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången under kraftig vispning. Se till att bottensatsen inte kommer med.
Rör i hälften av rommen och finhackad gräslök.
Smaksätt med salt och peppar.
Sparris:
Ansa din sparris: Grön sparris knäpper du bort roten på och skalar om du vill. Vit sparris behöver du skära bort 4- 5 centimeter och sedan skala noggrant. Lägg åt sidan.
Koka sparrisen nätt och jämnt mjuk i lättsaltat vatten. Det tar cirka 5 minuter för grön sparris och 10 – 15 minuter för vit sparris. ( när du kokar vit sparris kan det vara bra att salta vattnet lite extra och även tillsätta 2 tsk socker)
Ta upp sparrisen med en tång och lägg den i iskallt vatten för att avstanna kokningen eller servera direkt.
Servera sparrisen med löjromshollandaise och frasstekt bröd.
Garnera med resterande löjrom och lite extra gräslök.
Vintips
Fler recept
2023-11-06
Rödvinsrisotto med radicchio och taleggio
Recept på rödvinsrisotto skapat av Johanna Westman för vår cookalong som sändes 2 november.
Vinkompassen
2023-05-24
Pissaladière med löjrom, crème fraiche, syrad lök, sveciaost och citron
En lyxigt smakande variant på löjromstoast blir denna pissaladière. Suverän med sin kombination av sälta, sötma och syra.
Sommelier & Redaktör
Daniella Lundh Egenäs
2024-03-18
Påskmeny signerad Johanna Westman
Vet du inte riktigt vad du ska bjuda på i påsk eller vill du kanske uppdatera receptet på det traditionella påsklammet?