Sommarens bästa grillviner

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-06-20
 3min

Grillen följer samma schematiska beteende som rosévinets intåg i vår svenska folksjäl. Den vackra symbiosen som uppstår när grillkol möter råvara vilka möter sommarkvällens bouquet är något av det finaste vi har. Fenomenet ”grillvin” är lika tydligt som överanvänt men visst det viner som anpassar sig bättre till glödande grillkol än andra.

Medan kryddiga korvar, grönsaker, saftiga biffar och färsk fisk får sotad ytperfektion får man inte underskatta tillbehören som ofta är mer smakrika och då inslaget som kräver uppmärksamhet när vi snackar mat-och vin i kombination. Exempelvis kommer en rökig romescosås alltid vara smakrikare än den grillade kycklingen den serveras till. 

Men goda viner till goda råvaror blir ofta goda upplevelser och listan nedan får agera vägvisare.

Mycket nöje!

Alvarinho Contacto 2023 139 kr

Vi rundar distriktet Vinho Verde och plockar druvor i Moncao e Melgaco vilka avkastar en vibrerande näsa av lime, krusbär och stenfrukt som möter upp en mineralisk klangbotten och finslipade syror i munhålan. Ett vin som är satt på jorden för att kombineras med vita fiskar som fått några droppar grillad citron innanför sin kolkyssta hinna. Går att lagra i 5-10 år.


Secateurs Chenin Blanc Badenhorst 2022 159 kr

En smakrik historia från Swartland vid era fötter törstiga kockar. Låt grönsakslandet möta fågel, fisk eller mittemellan och ni har en enkel match för en generös Chenin med syror som lyfter den rundlagda kroppen. Den frikostiga smaken har, sett till sin prislapp, ett bra djup med ett klassiskt smörgåsbord av sydafrikansk Chenin på bred front- det vill säga gula äpplen, melon, nötter och solmogen citron. 


Monterustico Dogliani 2022 131 kr

Köttig och lite rustik Dolcetto som ligger och vilar på butikshyllor i hela landet. Druvans ABC i kvadrat vilket på skånska betyder skogsbär, örter och viol paketerat i en läskande förpackning med emfas på fräschör och klunkabilitet. Det sistnämnda maximeras när vin möter svin i formen av en saftig fläskkarré. 


Cuvée du Vatican Côtes-du-Rhône Réserve de l’Abbé 2021 135 kr

En kryddig Côtes-du-Rhône är kanske det säkraste kortet för optimerad förening när råvaror som masserats med örter och olja ska möta fruktig druvmust. Här har vi en ståltankad historia som bevarat sin fina frukt och friska framtoning vilket skapar en ren upplevelse med vikt åt jordgubbar, lila plommon och garrigue. Massera en hel kyckling med örtsmör och låt rotisseriet snurra till perfektion.


Viña Ilusión Rioja 139 kr

Ryck korken och möt själva antitesen till krallig Rioja i ”skördens vin”. Ekologiskt certifierad frukt avkastar ett fruktdrivet, naket uttryck med klarröda bär och friskhet som gasar och gosar. Servera svalt till exakt allt ni tänkte lägga på grillen i sommar. Okomplicerat bra och väldigt charmigt.


Chinon Cuisine de ma Mere 2022 141 kr

Det förtjusande husvinet med det älskvärda uttrycket är självklart givet på alla sommarens utemöbler. Slank elegans med underbar frukt i en seriöst josig kavaj. Ni behöver uppskatta druvans typicitet för vinet lider ingen direkt brist på blåbär, svarta vinbär, malört och jordiga löv. En allroundbegåvning som löser allt från politiska spänningar till bränd Zucchini. Finns även i magnumformat.


Franck Balthazar Côtes-du-Rhône 2022 200 kr

En fullödig introduktion till Balthazars filosofi och delikata handlag. Det vackra drivet, hela klasars definitiva kulturyttring, i samspel med den svala fruktens skinande elegans och parfym är väldigt tilltalande. I smaken bombarderas jordgubbar, vildhallon och björnbär med hackad lavendel och violer för att sedan möta himmelriket med ett gäng lammracks som fått drunkna i rosmarin-stinn marinad innan grillkolen tagit vid.


Taurasi Tenuta Cavalier Pepe 201 kr

Det ligger i en bra Aglianicos innersta väsen att sofistikerat uppvigla sin överman med en tydlig tanninstruktur, habila syror och mullig frukt som förvaltar det ack så viktiga maskineriet av cigarr och läder utan att förlora sig i det uttorkade landskapet av intetsägande. Då Cavalier Pepes helhet sammanflätas av faktorerna ovan samtidigt som de stora lärorna ligger som grund för hantverket är slutresultatet givet och suktandet efter grillade bitar blodigt kött och smakrika korvar påtagligt. 


Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.

Med glasen vid tangenterna,
Jesper Wictor

Fri tillgång till hundratals inspirerande artiklar!

För att läsa resten av texten behöver du fylla i din mejladress

Ooops!

Något gick fel. Försök igen.