Sherry- vinvärldens mest underskattade måltidsdryck.
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-07-12
3minVi börjar med att radera den fortfarande så hopplösa uppfattning om sherry som något man förknippar med en söt, lite gammeldags dryck. Den existerar och kan vara fantastiskt, en trögflytande px är ett ljuvligt slag i ansiktet medan artificiella Vinos Generosos de Licor med beteckningar som Pale Dry och Cream hör hemma på Titanic.
Nu fokuserar vi på torra viner tillverkade på palominodruvor och börjar med Fino och Manzanilla.
Geografin skiljer dem åt och generellt får kustnära Manzanilla-viner mer sälta och syra tack vare det något svalare klimatet. Den gemensamma nämnaren är Flor (jästtäcket som uppstår under lagringen) som adderar smak och textur. Unga, delikata, lätta, uppfriskande, mineraliska och personliga viner som är känsliga för syre. En nyöppnad flaska bör slukas under öppningsdagen.
Oloroso är oxidativt åldrade viner som bildas i frånvaro av flor och därmed exponeras för syre under hela åldrandet och spritas upp till en högre alkogholhalt än en Fino. Bredare, generösare med en mäktig smakrikedom.
Amontillado är från starten en lagrad fino som fortifierats upp till 17% vilket dödar jästtäcket och ger vinet en oxiderat ton, som en blandning av fino och oloroso. Nötter, bröd, apelsin, saltlakrits och mogen äppelfrukt. Strama och mer komplexa än en Fino.
Palo Cortadons flor försvinner på ett naturligt sätt och utsätts likaså för oxidation. Det finns olika definitioner av Palo Cortado och varje sherryfirma har olika förklaringar på dess uppkomst. Lagras länge på fat. Doften kan tyckas dra åt det söta hållet men smaken är torr och har släktskap med Amontillado.
Solerasystemet behöver en egen text och det går att skriva spaltmeter om jordmånen, områdena och vinerna. Men nu skulle det handla om sherryns funktionalitet som måltidsdryck.
Fino och Manzanilla: Gifter sig mycket väl med rå eller tillagad fisk med lättare tillbehör och skaldjur som fångar upp sältan och mineralerna. Funkar ypperligt till midsommarens sill och augusti-skivans kräftor. Himmelriket möter vi med devisen less is more. När en skål feta marconamandlar eller tunt skuren pata negra möter ett glas kylskåpskall fino så uppstår ett av vinvärldens vackraste möten.
Oloroso: Kraftfulla viner som kräver smakrikedom eller tyngd på tallriken. Höstiga grytor, svampiga soppor och större vilt. Under semestern är det ett utmärkt val till grillad Chuleton. En dröm till julbordets rökta kött och patér.
Amontillado: Älskar precis som Fino salta mandlar och nötter i alla dess slag. Vildsvamp, laxpudding, anka, mustiga soppor, lagrad cheddarost, kryddstark thaimat you name it. Crescendo sker i kombination med en bättre Janssons frestelse .
Palo Cortado: Tapas, gåslever, gruyere, grillat lamm, torsk med brynt smör, svampsoppa och smakrika pajer.
Kombinationerna ter sig oändliga och vill ni bjuda hem till en ståtlig långlunch med många rätter och bjuda enbart på olika varianter av sherry är det fullt genomförbart. En oförglömligt stor vin-och matupplevelse stundar samt en safari i, det för många, okända. Sherry är drycken som passar till allt. Och lite till.
Mycket nöje!
Prisvärda sherry
Real Tesoro del Principe Amontillado
119 8366 375 ml 18,5% Spanien,Leonor Palo Cortado 12 Years
129 76565 375 ml 20 Spanien,Tradicion Fino Bodegas Tradición
250 94804 375 ml 15 Spanien,Alegria Manzanilla
75 8379 375 ml 15 Spanien,Alfonso Oloroso
129 76566 375 ml 18 Spanien,Tio Pepe Fino En Rama
189 92450 750 ml 15 Spanien,2024-07-12
Druvporträtt: Palomino Fino
I den andalusiska regionen Jerez upptar den 90 procent av vinodlingsarealen med odlas på totalt 20 110 hektar i Spanien under olika namn.
Vinkompassen
2024-06-12
Årets bästa roséviner – topplista 2024
Så, efter att ha grundligt botaniserat i Systembolagets olika sortiment är den ultimata listan äntligen öppen för Svea Rikes törstande pöbel.
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-02-13
Bortom romantiken: Sanningen om vinmakarens vardag
Vinmakaryrket är ofta omgärdat av romantik – bilder av dagliga vinprovningar och vackra vingårdar. Men verkligheten för en vinmakare är fylld av utmaningar, beslut och osäkerheter som sällan kommer fram i ljuset.