Rött vin temperatur
Vinkompassen
2024-07-24
1minRätt temperatur för rött vin är avgörande för att framhäva dess bästa egenskaper. Serveras vinet för varmt eller för kallt kan dess smaker och dofter förändras, vilket påverkar din upplevelse negativt. Här går vi igenom de optimala temperaturerna för att servera och lagra rött vin.
Temperatur rött vin – uppnå bäst serveringstemperatur
Rött vin bör serveras vid olika temperaturer beroende på dess typ och ålder. Generellt sett är 16-18 grader den optimala serveringstemperaturen för de flesta röda viner.
Yngre och lättare röda viner, som Beaujolais och Pinot Noir, kan serveras något svalare, runt 14-16 grader, för att framhäva deras friskhet och fruktighet.
Kraftigare och mer tanninrika viner, som Cabernet Sauvignon och Syrah, bör serveras vid 18-20 grader för att balansera deras komplexitet och struktur.
Här är några riktlinjer:
- Lättare röda viner (Beaujolais, Pinot Noir): 14-16°C
- Medelfylliga röda viner (Merlot, Chianti): 16-18°C
- Fylliga och tanninrika röda viner (Cabernet Sauvignon, Syrah): 18-20°C
I slutändan är det dina personliga preferenser som avgör vilket som är den optimala serveringstemperaturen för ditt rödvin.
Tips! Läs även vår artikel om bäst temperatur för vitt vin.
Uppnå optimal serveringstemperatur för röda viner med en vinkyl
Med en vinkyl kan du säkerställa att dina viner håller rätt temperatur. För röda viner bör vinkylens temperatur ställas in på mellan 12-18 grader beroende på vinets typ och hur snart du planerar att dricka det.
Idag finns det vinkylar med olika temperaturzoner som gör det möjligt att hålla rätt temperatur för olika typer av röda viner. Med rätt förvaringstemperatur håller din öppnade vinflaska längre.
Så får ditt röda vin rätt temperatur i kylskåpet
Att lagra rött vin i kylskåpet är inte idealiskt för längre tidsperioder, då ett kylskåp håller för låg temperatur för att vara optimalt. Men med 30-minutersknepet kan du uppnå rätt serveringstemperatur – perfekt inför en middag eller fest. Ställ in rött vin ca 30 minuter före servering, svårare än så behöver det inte vara att uppnå rätt temperatur.