Rödvinsrisotto med radicchio och taleggio

Vinkompassen

2023-11-06
 1min

Recept till 4 personer – skapat av Johanna Westman

2 radicchiosalladshuvuden
2 schalottenlökar, finhackade
75 g smör
3 dl ris – gärna Carnaroli
Ca 1 liter kycklingbuljong
3 – 4 dl rött vin
Ca 1 dl parmeggiano Reggiano
100 g taleggio
Salt och peppar

Värm buljongen i en kastrull för sig. Hacka lök. Strimla en radicchio och skär den
andra i kvartar på längden.

Fräs lök och strimlad radicchio mjuk i lite mer än hälften av smöret en tjockbottnad
kastrull på låg värme utan att det tar färg.

Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess att riset blandat
sig väl med löken och känns torrt.

Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden.

Tillsätt den varma buljongen, lite i taget.

Börja med 3-4 dl ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen. Rör
om ofta och sänk värmen. Se till att riset är täckt med buljong. Använd gärna en
slickepott.

Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tillsättning av buljong. Koka risotton
i 15 – 20 minuter. Risotton ska vara lös med en kärna i riset som ger visst
tuggmotstånd.

Pensla den skurna radicchion med olivolja och grilla i grillpanna så den får ordentligt
med färg.

Ta bort kastrullen från värmen och rör ner 2 msk smör, parmesanost och tärnad
taleggio.

Servera med extra parmesan och grillad radicchio.

Vintips till