Ostbrickans bästa vän

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2025-03-14
 2min

Ett av vinvärldens största mysterier är att folk i allmänhet fortfarande förknippar vin-och ost med enkom röda viner. Vem boven är som började marknadsföra endast blå druvor som förnämliga ost-kamrater är okänt och i just detta fall går det inte att skylla på Elon Musk.  

Det finns absolut kombinationer som harmonierar bättre med röda viner men om vi ska försöka nysta fram det ultimata ostvinet till en varierad bricka faller valet på vita viner alla dagar i veckan sidan. En fet ost kräver ofta ett vin med högre syra, medan en mager ost passar bra till ett mer fruktiga alternativ och salt-starka ostar gärna tar allt ovan plus en behaglig dos restsötma. Var landar vi då?

Jo, nyligen lanserades Domaine de Bellivière Premicés vilket bockar av allt för en optimerad skönsång i handen på en bättre ostbricka samt att det är sensationellt gott. Druvorna skördas för hand, hela klasar pressas direkt och jäses sedan i fat med naturlig jäst. Jäsningen tar väldigt lång tid, inte ovanligt med flera månader, vilket beror på den mycket kalla källaren, en utgrävd grotta. Vinet lagras sedan med sin jästfällning på använda fat i omkring 10 månader. Genom åren, efter den biodynamiska omställningen, har Prémices också utvecklats till en fatselektion av de mest fruktdrivna faten och vinmakaren låter vinerna stanna naturligt, vilket innebär att de kan ha mer eller mindre restsötma. De har dock alltid en otroligt balans och precision och årgång 2022 stannade på 10 gram. 

Domaine de Bellivière Premicés 2022 229 kronor

Snygg frukt i gul skrud – saftiga äpplen, kvitten, stenfrukt och päron samt jasmine och vita rosor. Munkänslan viskar om en härlig nutid samtidigt som strukturen visar att det finns rejält med bensin för längre lagring. Uppgörelsen mellan frukt och ryggrad är mjukt och direkt med en låg med närvarande restsötma som klockren vågmästare. Vinet är redan väldigt gott med nyskuren mango och ingefära i svansen och med priset i åtanke är det bara i, komplexitetens namn, lyfta på hatten.