Månadens dyrgrip
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-10-17
1minMånadens dyrgrip.
Familjen odlar helt biodynamiskt!
Familjen Amoreau har ägt och gjort vin här sedan 1600-talet. Familjen odlar helt biodynamiskt, en av få i Bordeaux, sedan många år tillbaks. Från och med 1990 talet och framåt har familjen provat fram den bästa metoden för att tillverka och lagra deras viner på ett stabilt sätt utan att behöva tillsätta svavel under processen.
Familjen Amoreau sorterar mycket noga och använder enbart de absolut bästa druvorna, huvudsakligen Merlot, från deras 51 hektar vinmark. Man odlar och använder också Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc samt en mkt liten andel Malbec och Carmenère. 100% Semillon för det vita vinet. Under vinifikationen använder man endast den naturliga vilda jästen och låter sedan vinerna lagras i minst 24 månader. Under lagringen rörs vinet försiktigt om regelbundet helt efter den biodynamiska månkalendern och avslutningsvis buteljeras vinerna utan någon filtrering eller annan fysisk eller kemisk påverkan på vinet.
Kuriosa är att franska staten använder gården som referens för jordprover för att inga kemikalier har använts på gården, enbart naturgödsel.
Demeter, ECO-Cert och Old School så det bara visslar om det.
Chateau Le Puy Emilien 2021 399 kronor
”Ett ospacklat sammelsurium av biodynamisk, mörkröd essens sällskapar med cederträ i en mörk skogsglänta kantad av höstlöv. På tungan landar en harmonisk och finslipad men ung struktur med vaddering för många år innan ryggraden kroknar och kraftlös misslyckas med att lyfta mogenhetens torkade vördnad. En genomgående sympatisk producent som visar på områdets mer avskalad, läskande stil. Ett flytande dokument på hur det gamla stilens bordeaux-vin snickrats med modern teknisk finess. Juvenil bordeaux blir knappast renare i uttrycket än så här.”
Med glaset vid tangenterna,
Jesper Wictor
Artiklar
2024-10-16
Tillfälligt sortiment 18 oktober 2024
Fredagens lansering är en flytande spegelbild av ett gäng pionjärer som varje år får sin förtjänta plats i rampljuset och är drivande inom respektive genre.
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-10-09
Vin till gryta – under 150 kronor
Mörka tider kräva mustiga viner som besitter en grytig och smakrik aura. Det finns tuffare saker att kombinera med vin, en bättre gryta gryta fylld med mörk massage som ger en fyllig tallrik ämnad för fylliga viner är en extremt mottaglig medspelare vid middagsbordet.
Sommelier & Redaktör
Jesper Wictor
2024-10-10
Vin till pizza
Att välja rätt vin till pizza kan vara en konst, men när du hittar den perfekta kombinationen lyfter du smakupplevelsen till nya höjder. Vi hjälper dig att hitta det bästa vinet till din pizza.