Månadens dyrgrip

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-09-20
 1min

En prissänkt enhörning!

Carlo Viglione är en av ursprungsproducenterna som, till skillnad från många andra, använder sig av gamla traditioner för snickra ett helt eget signum med en övertydlig adress. På vingården görs alltså vinet enligt gamla seder och endast naturlig jäst får användas vid framställningen och vinerna vilar i stora ekfat som hörsammar efter bott och ut kommer en smått sällsynt flytrande personlighet.

Det har alltid snackats om Giulio Vigliones viner. Hans unika, rena, ursprungliga, eteriska barolo-uttryck strösslat med rustika element och bondgård har förtrollat hippa vindrickare i många år. Bussia 2018 var den sista årgången från Carlo Viglione innan Rinaldi den Store tog över vingården och släppte sin första Bussia 2019. Vilket gör Bussia 2018 till Vigliones sista årgång någonsin vilket gör vinet till en tvättäkta enhörning. Galet nog prissänkt från 601 kronor till 499 kr.

Så passa på att investera i ett unikt uttryck som aldrig kommer åter som är i finstämd form och väldigt gott att dricka redan idag.

Barolo Bussia Carlo Viglione 2018 499 kronor

Vigilone presenterar ett finmaskigt nätverk av frukt med en balsamerande ryggrad vilket skapar en gloria av sipp som kommer charma även den mest kantstötta av nebbiolosjälar. Vinets vilda sida är beroende av harmoni vilken är nyckeln som får uttrycket att måla bilder av både dåtid och nutid. Rosor, läder och lakrits möter grusiga mineraler och ruffig bondgård med ett element av voltalitet som skapar spänning hela vägen över mållinjen.