Lambrusco – charkbrickans bästa kompis!

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-05-24
 1min

När vi äntligen lämnat känslan av väderleks-domedag väntar nu tider med lyckliga svenskar som kastar sig över närmaste uteservering eller grönskande gräsplätt och tar varje chans till att optimera vardagen. När det inte grillas i det fria uppskattar vi vår plockmat som är klippt och skuren, i dubbelbemärkelse, för det det lustfyllda ändamålet.

En bra följeslagare i glaset är en knastertorr pärlande historia från Emilia-Romagna som till namn och råmaterial lyssnar efter Lambrusco. Stilen varierar sett till vilken klon som brukas men charbrickan suktar efter en torr, sprudlande pava dryck med hög syra och det klassiska pärlbandet av röda bär – smultron, körsbär, jordgubbar, hallon och röda vinbär men även blodapelsin och stenfrukter kan dyka upp. Charkbrickans sälta och fett mjukar upp syrorna och sätter bärfesten i rampljuset.

Trion nedan är vald med omsorg där Radici Paltrinieri 2022, som lanseras först 7 juni, är den bästa årgången jag provat av vinet.

Lambrusco