Kräftskivans tid är nu!

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-08-16
 1min

Likt skolstarten eller den engelska fotbollen indikerar en bättre skiva kräftor att sommarens svanesång är kommen. Det inrullande vemodet kväver vi med en afton av salt och sött. Krispig lager och nubbe kommer med posten likaså tillbehören men när ni ska välja vin till kräftorna finns det en del saker att ha i åtanke.

Undvik röda viner och vita med för mycket fat. Kräftlagen är salt, köttet salt-sött och umamin behöver tämjas så viner med lätt restsötma eller sälta är att föredra när harmoni ska upplevas av tungpapillernas smaklökar. Bubblor förhöjer de flesta av middagsbord och är konstant underskattat som måltidsdryck sen hugger ni en umami-stinn sherry vilken är det svarta fåret som bryter barriärer och skapar magiska föreningar.

Trion nedan följer förlagen ovan. Ett perfekt sällskap från Mosel med höga syra och lagom restsötma för att möta upp kräftkött-och lag. Sherryn är salt, krämig och fylld med härlig tång-lik umami och funkar till precis allt en bättre kräftskiva kan erbjuda. Sist ut har vi en bubblande, biodynamisk fruktcocktail från Scheuermann som med sin mineralsälta driven av en lagom knuff sötma levererar den perfekta flaskan för det röda sällskapet.

Mycket nöje!