Fem bra roséviner i fasta sortimentet

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-05-16
 2min

Det är en snårig djungel när man ska dissikera roséviner som befinner sig i monopolets fasta sortiment. Med en kort tid i rampljuset tenderar de rosa hyllvärmarna att vara svajjiga historier med avgrundsdjupa dalar och lätträknade höga toppar. Efter grundliga undersökningar hittar jag fem stabila flytande vårtecken som ni snabbt kan plocka i valfri butik och korka upp utan pardon.

Mycket nöje!

Bardolino Chiaretto La Sogara Rosé 79 kronor

Enkelt men användbart och kommunikationen av dess ändamål är direkt och tydlig. Törstsläckaren som av bara farten river av karaktär i samklang med blodapelsin, smultron och italienska örter i språnget mot studentskivor och bufféer.  


Deep Roots Pink Riesling 119 kronor

Druvan sätter en tydlig prägel och med sin aromatik och syra skapas en beundransvärd struktur som bär ekipaget av persika, lime och salta mineraler i mål. Sitter kvar länge och har gott om attityd. Inget stort vin men det spritter och kittlas från tunga upp till öronsnibb.


Petite Cuvée Madame 119 kronor

Doften låter oss vandra in på en mörkare stig av mosade svarta vinbär och sotfärgad sötlakrits vilkten sin svärta till trots lockar till skål och sipp. Skogshallon ansluter till frukt-sällskapet i munhålan där en väloljad syra och mineraler skapa ett eko av havsstänkta klippblock som genljuder under hela upplevelsen. Grillad fisk med sotade primörer por favor.


Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt 125 kronor

Batteri-driven frukt där syran verkligen präglar allt som sker efter att doften av färska hallon, lime och persika kidnappat näsan och tungspets tar vid. Stringens och tydlighet med en struktur som kommer ära även till sommaren 2025. Kläm några droppar citron på valfri sallad och njut.


Chavin Côtes de Provence Rosé 139 kronor

Zestiga citroner, smultron och en provencalsk bukett av bättre örter på näsan. En sval aura av kort maceration med en tonartshöjning av solmogen frukt som perfekt motsättning i munnen. Allt sitter där man vill att ett klassiskt uttryck ska sitta – tillrättalagt, tydligt och finstämt.


Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.

Med glasen vid tangenterna,
Jesper Wictor